Glas Hrvatske

06:36 / 17.09.2019.

Autor: Klara Špančić

Izložbe o hrvatskim znanstvenicima u Sydneyu

Detalj s izložbe Renesansni Faustus Verantius, održane u povodu obljetnice smrti Fausta Vrančića. (Foto: Jurica Galoić/Pixsell)

Detalj s izložbe Renesansni Faustus Verantius, održane u povodu obljetnice smrti Fausta Vrančića. (Foto: Jurica Galoić/Pixsell)

Foto: - / Pixsell

U povodu 35. obljetnice postojanja Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu će se od 19. do 21. rujna održati međunarodni znanstveni kongres ''Croatia and Croatians in past and present network'' na kojemu će sudjelovati stručnjaci iz cijeloga svijeta koji se iz različitih aspekata bave širokim spektrom tema iz hrvatske kulture, znanosti i gospodarstva.

U obilježavanju ove godišnjice u Sydneyu sudjelovat će i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postavljanjem dviju multimedijskih izložbi o hrvatskim velikanima svjetskoga glasa. 

Izložbama naziva ''Marin Getaldić: The beginnings of modern mathematics'' autorice dr.sc Marijane Borić i ''Faust Vrančić in the context of European heritage'' autorice dr.sc Marijane Borić i Nele Marasović australskoj i svjetskoj javnosti predstavit će se dio bogatog hrvatskog znanstvenog naslijeđa. 

Organizator izložbi je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatski studiji Sveučilišta Macquarie te projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu koji se provodi u HAZU pod vodstvom dr.sc. Marijane Borić. 

Memorijalni centar i muzej Fausta Vrančića na Prviću. (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell)

Memorijalni centar i muzej Fausta Vrančića na Prviću. (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell)

Foto: - / Pixsell

S ciljem što uspješnije međunarodne afirmacije bogate hrvatske znanstvene baštine dr. sc. Borić će u Sydneyu održati predavanje ''Bošković's contribution to the foundation of modern science'', a tijekom trajanja izložbi održavat će edukacijske, multimedijalne i interaktivne radionice o Vrančiću i Getaldiću, kao i o Ruđeru Boškoviću i Nikoli Tesli. 

Izložba u Sydneyu prilika je i za promociju knjiga o hrvatskim velikanima na engleskom jeziku: Nikola Tesla, Faust Vrančić, The Istanbul letters of Antun Vrančić i 2018 the year of Troy and Roger Joseph Boscovich.

Nakon Sveučilišta Macquarie, izložbe će biti postavljene i u drugim gradovima Australije kako bi ih vidio što veći broj posjetitelja. Ovo je prvi put da se hrvatska znanstvena baština posebno organiziranim multimedijalnim izložbama predstavlja australskoj publici ne samo u uskom krugu akademske zajednice, već i široj javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!