Glas Hrvatske

09:48 / 06.06.2022.

Autor: David Rey

Izložba o braći Seljan u Čileu

Braća Seljan - izložba

Braća Seljan - izložba

Foto: ustupljena fotografija / Etnografski muzej u Zagrebu

Etnografski muzej u Zagrebu predstavlja u Čileu, Peruu i Brazilu izložbu “Braća Seljan - hrvatski istraživači u Južnoj Americi”.

- Moje je ime Marija Živković i radim u Etnografskom muzeju u Zagrebu kao muzejska savjetnica. Voditeljica sam Zbirke izvaneuropskih kultura, unutar koje se nalazi i vrijedna ostavština istraživača Mirka i Steve Seljana.


Braća Seljan rođena su i školovana u Karlovcu. Mirko je neko vrijeme radio u Sankt Peterburgu, u Rusiji, gdje se počeo intenzivno baviti atletikom te je 1898. krenuo pješice do Pariza za što mu je trebalo sto dana. Nakon toga braća se sastaju u rodnom gradu i početkom 1899. odlaze na “put pješkom oko svieta”, kako su zapisali u svojoj putnoj bilježnici. Odredište im je bila Etiopija gdje su boravili u službi cara Menelika II do kraja 1901. godine. Bili su na dužnosti guvernera Južne ekvatorijalne provincije.


Potom odlaze u Južnu Ameriku gdje su ih vlasti raznih južnoameričkih država angažirale za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. U početku su najviše istraživanje napravili u Brazilu. Nakon provedene ekspedicije vladama su slali vlastoručno izrađene geografske karte i izvještaje s preporukama za izgradnju puteva. Plovili su velikim rijekama, poput Paranapaneme, u čamcima na vesla, više puta su prešli Ande, dokumentirali su veličanstvene slapove Guaira koji su nekada postojale na granici Brazila i Paragvaja a danas više ne postoje zbog izgradnje hidroelektrane. Istraživali su i deltu Amazone, organizirali prihvat ranjenika tijekom oružanih sukoba u brazilskoj državi Mato Grosso - ističe savjetnica Etnografskog muzeja.

Marija Živković

Marija Živković

Foto: ustupljena fotografija / Etnografski muzej u Zagrebu

Marija Živković - audio

U Peruu i Boliviji proveli su istraživanje o narodu Inka


- U Limi su s hrvatskim iseljenicima osnovali dioničko društvo koje je s peruanskom vladom sklopilo ugovor o projektiranju i gradnji puta koji bi spojio obalu s nizinskim područjima tropske prašume istočnog Perua koje je obilovalo skupocjenim kaučukom i rudama.


Odlučeno je da će Stevo brinuti o financijama poduzeća iz Chigaca, gdje su našli privatne financijere, dok će Mirko voditi ekspediciju. Nakon iscrpnih priprema ekspedicija polazi iz Lime krajem 1912. godine. U ožujku 1913. Mirko šalje svoje posljednje pismo, nakon čega mu se gubi svaki trag. Stevo je nakon bratove smrti nastavio putovati i istraživati rude po Južnoj Americi. Na kraju se skrasio i osnovao obitelj u gradiću Ouro Preto u brazilskoj državi Minas Gerais. Tamo je i sahranjen 1936. godine.


Braća Seljan zajedno su putovala i radila četrnaest godina tijekom kojih su održali brojna predavanja, objavili mnogo članaka i nekoliko knjiga te snimili vrijedne fotografije. Sve to su slali u domovinu, a uz to još i vrijedne zbirke predmeta.


Etnografski muzej u Zagrebu čuva tu vrijednu građu i nastoji širiti znanje o njima. Tako je digitalizirana ostavština braće Seljan dostupna javnosti putem web stranice od 2017. godine, a godinu poslije predstavljena je i izložba “Braća Seljan kroz prašume i pustinju” - kaže kustosica Etnografskog muzeja.  

Mirko i Stevo Seljan; Stevo s obitelji

Mirko i Stevo Seljan; Stevo s obitelji

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / Etnografski muzej u Zagrebu

Djelovanje braće Seljan u Južnoj Americi


- Seljani su intenzivno radili na povezivanju s hrvatskim i ostalim slavenskim iseljenicima te su s njima ostvarivali i poslovne suradnje. Danas je njihova ostavština zanimljiva novim generacijama hrvatskih iseljenika, ali isto tako i budi interes i kod istraživača lokalne povijesti. Jedan od primjera je Gustavo Glavinich, arhitekt hrvatskih korijena iz Asuncióna u Paragvaju. Fotografije koje su snimila braća Seljan nadopunjuju znanje o povijesti grada s početka 20. stoljeća, kada su braća Seljan boravila u njemu. Potom je njegov kolega s Arhitektonskog fakulteta objavio fotografije koje su Seljani snimili u Paragvaju u monografiji o tradicijskom graditeljstvu naroda Guaraní.


G. Glavinich je predsjednik Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore, ove je godine u Asunciónu ugostio 6. susret hrvatske dijapore u Južnoj Americi. Tom je prilikom otvorena i izložba “Braća Seljan - hrvatski istraživači u Južnoj Americi”, čime je Etnografski muzej započeo gostovanje diljem Južne Amerike - naglašava Marija Živković.

Río Paranapanema

Río Paranapanema

Foto: ustupljena fotografija / Etnografski muzej u Zagrebu

Nakon Paragvaja izložba gostuje u Čileu, Peruu i Brazilu


- Na inicijativu g. Ranka Vilovića, veleposlanika RH u Brazilu, i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, ovom će se izložbom obilježiti 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Gostovanje je planirano, uz Paragvaj, u Čileu i Peruu te u tri grada u Brazilu.


U Brazilu je prvo otvorenje planirano 14. lipnja u Ouro Pretu gdje je živio Stevo Seljan. Gradonačelnik Ouro Preta ponudio je pokroviteljstvo izložbe i dao na raspologanje krasan izložbeni prostor u centru grada. Prilikom otvorenja namjeravamo okupiti Stevine potomke. Toga dana će veleposlanik i gradonačelnik otkriti spomen ploču Stevi Seljanu u crkvi u centru grada te će Milan Puh sa Sveučilišta u Sao Paulu održati predavanje o obitelji Seljan.


Izložba će potom gostovati u Sao Paulu i Curitibi. U Sao Paulu očekujemo i iznimno se veselimo dolasku Janka Seljana, Stevinog sina.


Nadamo se da ćemo ovim gostovanjem pobuditi daljnji interes za život i rad braće Seljan te da će izložba još neko vrijeme slijediti puteve dvojica Karlovačna diljem Južne Amerike - zaključuje Marija Živković, autorica izložbe Etnografskog muzeja Zagreb “Braća Seljan - hrvatski istraživači u Južnoj Americi”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!