Glas Hrvatske

17:43 / 08.07.2021.

Autor: Slavica Štefić

Izložba nošnji "Kola slavuj" u Velikom Borištofu

Izložba u Velikom Borištofu

Izložba u Velikom Borištofu

Foto: facebook/snimka zaslona / GH

Otvorenje godišnje izložbe održano je u galeriji Trudice Domnanović u Velikom Borištofu. U povodu 50. godišnjice folklornog ansambla Kolo Slavuj, posjetiteljima se pruža uvid u bogatu kolekciju nošnji na izložbi pod nazivom "Platno, srebro i svijetlo zlato".

Svrha izložbe je još jednom predstaviti nošnje koji su se nosili tijekom izvedbi u posljednjih 50.godina. To su nošnje iz svih dijelova Gradišća u Austriji i Mađarskoj, ali i u Slovačkoj.

Prije 15 godina, u povodu 35. godišnjice društva, nošnje su bile izložen u galeriji Trudice Domnanović, ali u skromnijem obliku nego ovaj put.


Izložba u Velikom Borištofu

Izložba u Velikom Borištofu

Foto: snimka zaslona/facebook / GH

Naslov izložbe je "Platno, srebro i svjetlo zlato" je zapravo je citat jedne narodne pjesme, a na izložbi se prikazuje čitav spektar nošnji: svečana i svakodnevna, kako izgleda i od čega je istkana i ukrašena. Tijekom zajedničkog kreativnog procesa, postavljanja izložbe, organizatori su došli su na ideju postaviti lutke odjevene u nošnje i "natjerati" lutke da se kreću, kako bi ih posjetitelji izložbe mogli promatrati sa svih strana.

Članovi društva posljednji nastup imali su u rujnu prošle godine na uličnoj zabavi u Beču, pa su se radovali ponovnom nastupu pred publikom. Bilo je važno da mogu ponovno pokušati živjeti uz važeće epidemiološke mjere.


Nastup "Kola slavuj" u Velikom Borištofu

Nastup "Kola slavuj" u Velikom Borištofu

Foto: snimka zaslona/facebook / GH

Neke su koreografije adaptirali zbog pandemije tako da ne plešu u parovima i da se plesači ne drže za ruke. Primjerice, u vrtu Trudice Domnanović izveli su plesove središnjeg Gradišća u krunskoj verziji, kao i dvije koreografije za jedan par koje su stvorene za natjecanje "Drmeš-DA" u Zagrebu.


Pred njima je vrijeme iščekivanja i priprema za ostvarenje  niza događaja i projekata u ovogodišnjoj jubilarnoj godini, a sve će ovisiti o okolnostima tijekom pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!