Glas Hrvatske

11:00 / 10.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

Izložba: "Hrvatska: umjetnost i zvuk"

Zdenka Infeld, na otvorenju izložbe

Zdenka Infeld, na otvorenju izložbe

Foto: snimka zaslona/facebook / -

U Infeldovom domu kulture u Halbturnu 5. ožujka je otvorena izložba „Hrvatska: umjetnost i zvuk“. Iz bogate kolekcije likovne umjetnosti Infeld, koja obuhvaća 14.000 slika, za su ovu izložbu izdvojili 50 djela važnih hrvatskih slikara.

Zdenka Infeld, udovica kolekcionara i poduzetnika Petra Infelda, rekla je da joj je velika čast predstaviti hrvatsko slikarstvo u Gradišću, zajedno sa glazbom iz zbirke Thomastik-Infeld Beč.


Ovom zbirkom Infeld podsjeća na 30. obljetnicu austrijskog priznanja samostalne države Hrvatske. 


- Izložba namjerava pokazati kako glazba i umjetnost spajaju svijet te  prikazuje široki spektar djela hrvatskih umjetnika od početka 20. stoljeća do onih suvremenih, od klasike preko romantizma, moderne do danas. Svi oni imaju povijesnu važnost u Hrvatskoj, i zato su izložene i tamburice kao dio hrvatske kulture, kazala je Zdenka Infeld. 


U kolekciji Infeld nalazi se i bogata zbirka različitih žičanih instrumenata, pa tako i tamburica. Osam ih je izloženo na ovoj izložbi. Stručnjak za žičane instrumente je Gradišćanac, Heinz Kovacs iz Velikoga Petarštofa.


Izložbu je posjetio i veleposlanik Daniel Glunčić, javlja Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji.Kolekcija tamburica predstavljena je na izložbi

Kolekcija tamburica predstavljena je na izložbi

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Izložba u Infeldovom domu kulture u Halbturnu je otvorena svakoga četvrtka do nedjelje od 13.00 do 18.00 sati navečer, i to do 18. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!