Glas Hrvatske

18:37 / 24.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Izložba fotografija Stanka Abadžića u New Yorku

Djela Stanka Abadžića na izložbi u New Yorku

Djela Stanka Abadžića na izložbi u New Yorku

Foto: Stanko Abadžić / ustupljena fotografija

U petak, 20. svibnja 2022. godine u New Yorku u SAD-u otvorena je izložba fotografija u organizaciji AIPAD-a (Association of International Photography Art Dealers), udruge međunarodnih trgovaca umjetninama. Izložba je okupila 49 galerija iz 23 grada i 9 zemalja. Dio izložbe čine djela našeg majstora fotografije Stanka Abadžića. Na izložbi su predstavljena njegova djela iz ciklusa Novi aktovi.

Nedavno je tiskana i knjiga fotografija iz istog ciklusa "Nudes" koja će biti predstavljena na otvorenju izložbe fotografija aktova, 15. lipnja 2022. godine u 20 sati u Laubi u Zagrebu.


 "Stanko Abadžić jedan je od umjetničkih fotografa koji u delikatnome motivu akt fotografije nalazi nepresušni izvor inspiracije. U licemjernom i nedosljednom vremenu današnjice, u kojem je akt fotografija postala osjetljiva tema na meti kritičara, Abadžić ne odustaje od studije akta kao umjetničke forme. Prepoznatljiva atmosfera fotografske slike, kompozicije i klasične studije nagoga ženskog tijela, vjernost crno-bijeloj filmskoj fotografiji, subjektivnost u prikazivanju snimanog objekta, potreba za pripovijedanjem u kojem kreativnu tehniku svodi na bitno temelji su njegove akt fotografije. Stanko Abadžić ističe fotografsku priču te budi osjećaje, nevinu erotičnost prigušene seksualnosti i stilizirani opis golog tijela. Pritom otkriva beskrajno romantičnu stranu svoje fotografije...“, napisala je u uvodnom tekstu nove knjige viša kustosica i povjesničarka umjetnosti Draženka Jalšić Ernečić

Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: Stanko Avadžić/Pixabay / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!