Glas Hrvatske

17:46 / 15.05.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Izložba "Brodovi – Instrumenti" u Tivtu

Razglednica Igora Hajdarhodžića

Razglednica Igora Hajdarhodžića

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

Izložba "Brodovi – Instrumenti" Igora Hajdarhodžića, bit će svečano otvorena u ponedjeljak, 16. svibnja u 19 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu.

Igor Hajdarhodžić u Tivtu će predstaviti svoje instalacije: skulpture u formi brodova napravljene od raznog materijala među kojim dominira drvo i metal, i predmeta kojima on svojim radom daje novi život. Izložba je osmišljena i kao hommage staroj i tradicionalnoj brodogradnji u drvetu i metalu i posebno radnicima koji su takve brodove gradili, a Tivat je sa svojim Arsenalom upravo i bio jedno takvo mjesto. Izložba je stoga, prema umjetnikovim riječima, ujedno i hommage tivatskim meštrima brodogradnje.


- Igorove skulpture vraćaju nas u vrijeme davnih putovanja morima na parnim brodovima i jedrenjacima, u vrijeme kada je prva stvar nakon uplovljenja u novu luku bilo slanje razglednica umjesto postavljanja statusa na društvenim mrežama, a putni koferi izlijepljeni imenima dalekih destinacija. Njegove skulpture usporavaju vrijeme i vraćaju nas stotinjak godina unazad, otvarajući nam sada već davne, zaboravljene i prošle horizonte. Podsjećaju nas na činjenicu koliko je vještine nekada bilo potrebno za napraviti brod, ali i hrabrosti sa njime "tući mora" - kaže Dražen Jovanović, menadžer Zbirke pomorskog nasljeđa, dodajući: - Igorova umjetnost nas i opominje. Živjeći u modernom i brzom vremenu čovjek današnjice stvari uzima zdravo za gotovo često ih koristeći jednokratno da bi ih nakon toga odbacio, a Igor upravo od takvih stvari pravi svoje skulpture, skrećući nam pozornost da novi život, uz malo mašte može postojati u svemu pa i u predmetima koji nam se čine odavno mrtvim. Za svoje skulpture, umjetnik često koristi stare glazbene instrumente ili njihove dijelove, dijelove satnih mehanizama, odbačene drvene okvire ili komade starih drvenih škura i prozora, dijelove starih stojeva i uopće sve čemu običan čovjek više ne vidi svrhu i ne pridaje značenje.


Pored ovoga, Igor Hajdarhodžić predstavit će i svoje umjetničke slike i fotografije kojima će zaokružiti priču koju pričaju njegovi brodovi – instrumenti.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!