Glas Hrvatske

13:54 / 12.04.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Izborni uspjeh koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani"

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Foto: snimka zaslona (kolaž) / facebook

O dobrim rezultatima koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani" na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Republici Srbiji govorio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u priopćenju medijima koje vam prenosimo u cijelosti.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na proteklim parlamentarnim izborima koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani", čijim smo bili članom. Postignut je osnovni cilj, a to je da smo vratili predstavnika vojvođanskih Hrvata u srbijanski parlament.


Zadovoljstvo DSHV-a je veće kada imamo u vidu dobiveno povjerenje građana u mjestima u kojima u značajnom udjelu žive Hrvati. Naime, oni pokazuju da su Hrvati i njihovi sumještani u velikoj mjeri dali povjerenje našoj listi i kandidatima na njoj. Gdje ima Hrvata u većem broju, gdje smo bili u prilici voditi kampanju i gdje je bilo značajnije podrške iz vlastitih redova, DSHV je osvojio bolje rezultate u odnosu na prošle izbore!


Primjerice, u svim selima i salašima u okolici Subotice u kojima u značajnom omjeru žive Hrvati, naša lista je bila druga po broju glasova. U Maloj Bosni osvojili smo 20,4 %, u Đurđinu 19,9 %, u Tavankutu s Mirgešom 18,6 %, a u Žedniku 16,2 % glasova. Na području cijeloga Grada Subotice, koalicija u kojoj je DSHV dobila je povjerenje 3032 glasača. U odnosu na izbore 2020. godine, kada smo nastupali u drugoj koaliciji, to je gotovo 1000 ili 46,8 % više glasova.


U gradu Somboru naša koalicija osvojila je gotovo 1200 glasova. Od naselja i dijelova grada s hrvatskom većinom ili velikim udjelom, na drugom smo mjestu među parlamentarnim listama u Monoštoru (15 % glasova), Nenadiću (14 %) i Beregu (11 %), dok smo treći na Bezdanskom putu s pripadajućim salašima, kao i Gradini.


U općini Bač naša koalicija osvojila je 497 glasova, što je 6,8 % od ukupnog broja važećih glasova. U Plavni smo drugi po broju glasova, u Bođanima, Vajskoj i Selenči treći, a u Baču četvrti. Naše tradicionalno uporište je i Sonta, u općini Apatin, gdje smo bili na drugom mjestu i osvojili 13,8 % glasova.


Spomenuti rezultat smatramo uspjehom jer su ostvareni bez ikakvih ucjena i prijetnji, bez primoravanja zaposlenih u javnom sektoru, bez kupovine glasova, bez podrške medija, bez lakih obećanja... Hrvati su ostali uz nas i kada smo izašli na izbore u posve neravnopravnim uvjetima i kada smo bili stigmatizirani! I to nam je u DSHV-u dovoljno!


Stoga veliku zahvalu upućujemo svim Hrvaticama i Hrvatima koji su i ovoga puta prepoznali u DSHV-u onu političku snagu hrvatske zajednice u Republici Srbiji kojoj vrijedi dati povjerenje na izborima. Njih je ovoga puta bilo znatno više, unatoč brojnim opstruiranjima kako iz vlastitih redova tako i prijetnji koje su dolazile izvan struktura hrvatske zajednice.


Tomislav Žigmanov, predsjednik


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!