Glas Hrvatske

20:50 / 30.12.2021.

Autor: Snježana Herek

Izabrano novo vodstvo Matice hrvatske u Austriji

Adrijana Markon Jurčić

Adrijana Markon Jurčić

Foto: ustupljena fotografija / -

Na nedavnoj virtualnoj izbornoj sjednici, Matica hrvatske u Austriji, sa sjedištem u Beču, za novu predsjednicu jednoglasno je izabrala mr. Adrijanu Markon Jurčić, profesoricu hrvatskog jezika i komparativne književnosti.

Dosadašnja predsjednica dr. sc. Željka Caparin-Vučur izvijestila je o svim aktivnostima koje je Matica hrvatske u Austriji, koju je “udomio” Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču, organizirala od posljednje izborne skupštine 2017. godine do danas. Bolje rečeno, do pandemije koronavirusa, koji se je uvukao u sve pore austrijskog društva, onemogućivši održavanje mnogih kulturnih, sportskih i ostalih priredbi.


- Voditi u Austriji jednu od najuglednijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija, Maticu hrvatsku, za mene je bila velika čast, ali i odgovornost, koja je bila tim veća, jer sam dužnost počela obnašati u godini kada je Hrvatska pristupala Europskoj uniji. Povjerenje i podrška koje sam u četiri mandata imala od članova i najbližih suradnika doprinijeli su kvalitetnom promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta u Beču, u multikulturalnom europskom polju. Mnogobrojne uspješne projekte ostvarili smo u suradnji s gradišćanskim Hrvatima i Hrvatskim centrom, koji je uvijek bio naš dom u Beču, te Veleposlanstvom RH, koje nam je uvijek davalo podršku. Organiziranje projekata i bliska suradnja sa stručnjacima uvijek su me ispunjavali zadovoljstvom i to iskustvo obogatilo me kao umjetnicu, znanstvenicu, majku. Novoj predsjednici od srca čestitam i želim puno uspjeha u radu. Želja mi je da Matica kao jedna od najvažnijih kulturnih ustanova svojim djelovanjem i dalje pridonosi društvenom razvitku. Također smatram da članovi Matice imaju veliku odgovornost i zadaću, a ona je da na vrijeme, usudim se reći, u krugu obitelji ulažu u svoju djecu i razvijaju kod njih osjećaj da je rad na promicanju kulture i identiteta od velike važnosti, kako kod sljedeće smjene generacija opstanak Matice ne bi bio doveden u pitanje – izjavila je Caparin-Vučur.


Preuzevši kormilo Matice hrvatske u Austriji mr. Adrijana Markon Jurčić zahvalila je na ukaznom povjerenju istaknuvši: “Osobita mi je čast što imam priliku biti dio Matice i veseli me što mogu pomoći u obogaćivanju kulturne ponude u iseljeničkoj zajednici. Kao profesorici hrvatskog jezika i komparativne književnosti, mnoge kulturne teme su mi bliske, a osobito mi je važno da hrvatski jezik i kultura budu vidljivi, zanimljivo predstavljeni i dostupni svima. Matica je uvijek bila nositelj i pokretač kulturnog života u hrvatskoj zajednici, a Beč je sam po sebi grad bogate kulture te i naša zajednica ima potrebu uživati i u hrvatskim kulturnim sadržajima. Mislim da je bečki ogranak Matice hrvatske pokretač kulture u iseljeničkoj zajednici i promicatelj hrvatske kulture u Austriji i lijepa dopuna višekulturnom i višejezičnom prostoru austrijske metropole”.


Vezano uz postavljene ciljeve nova predsjednica Matice hrvatske rekla je kako će Matica nastaviti provoditi svoj program aktivnosti na temelju tri desetljeća uspješnog rada u Austriji, iskustava i ideja članova, koji su u ovoj instituciji od prvih dana.


- Također je važno predstaviti mlade hrvatske umjetnike u Austriji, ponuditi hrvatskim studentima koji ovdje studiraju mogućnost da se predstave, umreže i da se iz te podloge stvaraju neke nove sinergije. Matica hrvatska do sada je uspješno surađivala s Hrvatskim centrom i Veleposlanstvom RH u Austriji, te i dalje vidim tu suradnju primjerom dobre prakse - naglasila je Makron-Jurčić, napomenuvši kako si je za cilj postavila, među ostalim, da se u Maticu privuče što više mladih ljudi.


A kod smo kod mladih, treba također istaknuti da je nova predsjednica Matice hrvatske i predsjednica udruge “Obzor” za poticanje kreativnog razvoja djece i mladih u Beču. Dakle, posla preko glave za novo rukovodstvo Matice hrvatske. A čine ga, uz predsjednicu mr. Adrijanu Markon Jurčić i dvije dopredsjednice, dipl. ing. Marija Kirchner i mr. Katarina Dorkin-Križ. Za glavnog tajnika je izabran dr. Bojan Žagrović, za rizničara dipl. ing. Hrvoje Jurčić, a za kontrolore dipl. oec. Robert Makovec i dipl. ing. Miroslav Cvar. Časni sud predstavlja mr. Ana Stojević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!