Glas Hrvatske

08:02 / 02.04.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Ispit poznavanja hrvatskoga jezika u Baden-Württembergu

Edukacija za provoditelje ispitivanja

Edukacija za provoditelje ispitivanja

Foto: snimka zaslona / hr-nastava-stuttgart.skole.hr

U četvrtak, 24. ožujka, u Baden-Württembergu proveden je ispit certificiranja hrvatskoga jezika na razini A2. Ispit već treću godinu zaredom organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske – Centar za hrvatsku nastavu Baden-Württemberg u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja iz Zagreba i Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Stuttgartu te njemačkim pokrajinskim ministarstvom obrazovanja. 

Ove je godine u odnosu na prošlu porastao interes za polaganjem ispita te je prijavljeno ukupno 113 kandidata u ukupno 10 ispitnih mjesta na području cijeloga Baden-Württemberga. Hrvatsko je Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućilo besplatno polaganje ispita svim kandidatima, među kojima su najveći dio činili polaznici hrvatske nastave.


Ispit je bio posebno važan za učenike koji su dio školovanja proveli u hrvatskome obrazovnom sustavu te nisu imali mogućnost učenja drugoga stranoga jezika. U takvim slučajevima njemačko nadležno ministarstvo priznaje certifikat iz hrvatskoga jezika na razini A2 umjesto drugoga stranog jezika na maturi, što učenicima i njihovim roditeljima znatno olakšava situaciju. Ipak, i brojni su drugi učenici, koji su cijeli život u njemačkome obrazovnom sustavu, iskoristili ovu priliku i prijavili se za ispit certificiranja, kojemu mogu pristupiti svi učenici počevši od 5. razreda te tako dobiti međunarodno priznati certifikat prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike.

Ispit certificiranja hrvatskoga jezika na razini A2

Ispit certificiranja hrvatskoga jezika na razini A2

Foto: snimka zaslona / hr-nastava-stuttgart.skole.hr

Koordinatori i učitelji hrvatske nastave u inozemstvu organizirali su za sve pristupnike online-pripreme putem videokonferencija. U srijedu, 23. ožujka, dr. sc. Sanja Fulgosi iz Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja provela je u Centru hrvatske nastave edukaciju za provoditelje ispitivanja. Okupljene je koordinatore i učitelje hrvatske nastave na početku edukacije pozdravio generalni konzul Ivan Sablić, istaknuvši značaj projekta za Hrvate iz Baden-Württemberga. Konzul je iskoristio priliku kako bi još jednom ukazao na važnost poslanja učitelja hrvatske nastave u zajednicama Hrvata u kojima djeluju i žive te pozvao na još čvršću suradnju s kulturnim udrugama, katoličkim zajednicama i ostalim važnim institucijama koje rade na čuvanju i promicanju hrvatskoga identiteta i zajedništva. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ove školske godine povećao broj polaznika hrvatske nastave i izrazio nadu u daljnji rast u godinama koje su pred nama. 


Zahvaljujući velikom interesu roditelja za polaganjem viših razina poznavanja hrvatskoga jezika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je postupak za proširivanje certificiranja na razinu B1 te bi učenicima u Baden-Württembergu već od sljedeće školske godine bila ponuđena i ta mogućnost. 


(Izvor: hr-nastava-stuttgart.skole.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!