Glas Hrvatske

19:20 / 26.05.2019.

Autor: David Rey

Identitet hrvatskih doseljenika u Argentini

(Foto: Christina Soljan)

(Foto: Christina Soljan)

Foto: - / -

Argentinska antropologinja hrvatskoga porijekla zbog povijesnoga naslijeđa svoje obitelji, koja je s otoka Hvara između dva svjetska rata stigla u Argentinu, počela je istraživati proces hrvatskog identiteta između hrvatskih doseljenika u Argentinu.

Cristina Soljan živi u gradu Rosariju. Cijela njezina obitelj je sa otoka Hvara tijekom prošloga stoljeća iz Jugoslavije stigla u Argentinu gdje su se bavili poljoprivredom. Doseljeni članovi obitelji osjećali su se kao Jugoslaveni, a rođaci koji su kasnije emigrirali u Argentinu osjećali su se Hrvatima. Pripadnost određenoj naciji dovela je Christinu do istraživanja procesa hrvatskoga identiteta između hrvatskih doseljenika u Argentini.

- Moja struka dovela me na sveučilište da počnem istraživati hrvatsku imigraciju i procese izgradnje njezinog identiteta u okviru Centra za antropološke studije na Sveučilištu u Rosariju. Dio rezultata ovog istraživanja je objavljen u knjizi ''Između Jugoslavena i Hrvata - glasovi i identiteti u Rosariju i mjesta u vlažnoj pampi''. Nastavljam to istraživanje i fokusiram se na hrvatske poljoprivrednike i tragove koje su oni ostavili u Argentini - ispričala je Soljan.

Dodala je kako je njeno putovanje u Hrvatsku imalo je 2 cilja - predstavljanje knjige i posjet obitelji. Nekoliko je dana provela u Zagrebu gdje je, kako je istaknula, osjetila duh te zajednice koji je mlad usprkos gotovo tisućljetnoj povijesti staroga grada.

- Promatrala sam trgove, prekrasne vrtove, parkove i fontane, što čini Zagreb jednim od najzelenijih gradova Europe. Nešto što mi se najviše dojmilo u Zagrebu bila je tržnica Dolac, bez sumnje slikovito mjesto zaokruženo restoranima, kafićima, trgovačkim kućama. To je također dokaz da se u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj jede prirodna, svježa i ukusna hrana. Posjetila sam i Split gdje me najviše impresionirala Dioklecijanova palača - dodala je Soljan.

Na Hvaru je Christina Soljan posjetila svoju obitelj u Starom gradu. Posebno ju je oduševilo gostoprimstvo Hvarana i stanovnika mjesta Dol, gdje se rodila njena majka. 

(Foto: Christina Soljan)

(Foto: Christina Soljan)

Foto: - / -

Svoju knjigu predstavila u samom srcu Dioklecijanove palače zahvaljujući pozivu Augustina Bojanića. Cilj predstavljanoga istraživanja bilo je otkrivanje procesa izgradnje identiteta emigranata koji potječu s Balkanskog poluotoka u kontekstu uzastopnih političkih i društveno kulturalnih transformacija u bivšoj Jugoslaviji.

- Ovaj rad se sastoji od intervjua s hrvatskim emigrantima, njihovim sinovima i unucima ne samo u Rosariju već i u obližnjim mjestima. Sjećanja koji su ovi migranti prenosili u svojim pričama daju sliku njihovih identiteta, kao Jugoslaveni ili kao Hrvati koji su već dugo vremena živjeli u Argentini. Također se proučava imigracijska politika koju provodi argentinska država koja je pratila dolazak migranata, koliko Hrvata od prvog migracijskog vala, koji su stigli zbog loše ekonomske situacije koja je vladala u njihovim krajevima. Oni su uglavnom stigli iz Dalmacije kada su u većini se zvali Jugoslaveni - istaknula je Soljan.

- Hrvati koji su stigli u drugom migracijskom valu, većina uglavnom radi politike poslije Drugog svjetskog rata, nastanili su se u urbanim sredinama, kao što je Rosario, s jasnim hrvatskim identitetom. Ti različiti identiteti bila su glavna etnička obilježja za ovaj rad.  A povijest promjenjivih granica te probne države snažno ih je obilježio u njihovim identitetima kao i udruge koje su se osnovale i mijenjale imena prema povijesno političkim prilikama u domovini. Na primjer, na početku se zvala Austro-ugarska udruga, Jugoslavenska udruga, Hrvatsko-slovensko društvo, Hrvatsko kulturno društvo i drugi - zaključila je Soljan. 

Moj odnos s hrvatskom zajednicom u Argentini uglavnom je u gradu Rosariju gdje sada postoji Hrvatsko-kulturni centar, u kojemu sudjeluju ne samo članovi hrvatske zajednice iz Rosarija, već i oni iz obližnjih mjesta. Prošle godine nas je posjetila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. U tom centru imamo različite kulturne aktivnosti kao što su izložba slikara hrvatskog porijekla, kulinarske aktivnosti, koji potiču običaje domovine, također učenje hrvatskog jezika, a imamo i jednu grupu folklornih plesova. Ova institucija je također organizirala predstavljanje moje knjige - kazala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!