Glas Hrvatske

08:00 / 25.06.2020.

Autor: Branimir Njikoš

Hvidra Mostar: Jukine crtice

Foto: naslovnica knjige

Foto: naslovnica knjige

Foto: - / -

Matica hrvatska Mostar objavila je knjigu Jukine crtice sa sto kolumni iz pera hrvatskog novinara, književnika i publicista iz Mostara Darka Juke, osvjedočenog prijatelja ratnih veterana i stradalnika Domovinskog rata.

Juka u kolumnama obrađuje mnoštvo tema, a značajan dio tekstova bavi se poviješću Mostara i Hercegovine. Nekoliko naslova osvjetljava zbivanja u Mostaru u jeku ratne agresije iz prve polovice 1990-ih.

Riječ je o tekstovima o pogibiji viteza Tihomira Tihe Mišića, o eksploziji mostarske cisterne s uzrocima i posljedicama, o filmskom forsiranju Neretve pri prelasku rijeke kajakom kada je krenulo oslobađanje istočne obale Mostara. Juka je napisao detaljan tekst o pripremi i tijeku Lipanjskih zora s pojedinačnim pregledom zbivanja u dolini Neretve, a poziva se na impresivnu količinu izvora, knjiga vojnih i povijesnih autoriteta, originalnih dokumenata zaraćenih strana i izjava živih svjedoka, objašnjavaju u Hvidri Mostar. 

- Posebno su nas dirnule analize o vojnim amblemima naših slavnih postrojbi i o nikad dosad obrađenim ratnim pjesmama Hrvatskog vijeća obrane, s naslovima i stihovima himni svih mostarskih bojni koje Juka spašava od zaborava. Ovaj vrijedni autor počastio nas je potresnom pričom o ratnoj sudbini mostarskih mostova, upoznao nas s prošlošću Vojnog orkestra HVO-a, Hrvatske glazbe Mostar i HŠK Zrinjskog. Tu je i veliki tekst o pjesmi posvećenoj topnicima HVO-a Slavujima koju je pjevao legendarni Oliver Dragojević. Kroz taj tekst proveo nas je važnom pričom o dolasku slavuja na naše ratište - ističe se u priopćenju HVIDRE.  

Juka na jednom mjestu donosi povijesno, dokumentaristički i emotivno vrijedne podatke koje, u vremenu kada je istinu opet potrebno braniti i od zaborava i od izmišljanja neke drugačije povijesti, treba imati u obiteljskoj knjižnici, poručuju iz HVIDRE.

Jukine crtice objavljene su u nakladi Matice hrvatske Mostar, uz recenzije akademika Josipa Muselimovića i prof. dr. sc. Mile Lasića, sa 100 kolumni na 400 stranica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!