Glas Hrvatske

08:43 / 16.01.2020.

Autor: David Rey

Humanost i duhovnost blažene Korčulanke u Limi

(Foto: ustupljena fotografija/ David Rey)

(Foto: ustupljena fotografija/ David Rey)

Foto: - / -

Časna sestra Ana Maria Mercado, ravnateljica je djevojačkog doma u Limi i sestra Družbe Kćeri Milosrđa franjevaca trećoredaca koju je utemeljila sestra Marija od Propetoga Isusa Petković, rođena u Hrvatskoj.

Sestra Marija od Propetoga Isusa Petković rodila se 10. prosinca 1892. godine u Blatu na otoku Korčuli. Utemeljila je Družbu Kćeri Milosrđa franjevaca trećoredaca za odgoj i pouku djevojaka i siročadi te za njegu i pomaganje bolesnicima. Njezina glavna misija bila su duhovna i tjelesna milosrđa, ispričala je sestra Ana Maria Mercado, ravnateljica djevojačkog doma u Limi.

Časna sestra Mercado posjetila je Hrvatsku prije tri godine kada je doživjela i rodnu kuću blažene Marije od Propetoga Isusa Petković.

- Nikada nisam mislila da ću biti u kući majke utemeljiteljice. Sjećam se toga s ljubavlju jer sam zaista mogla cijeniti, živjeti i biti blizu onoga što je majka utemeljiteljica započela. Još uvijek živi duh koji je blažena Marija od Propetoga Isusa Petković ostavila kako bi prihvatila one najpotrebitije, kako bi dočekali i slušali sve ljude koji pokucaju na vrata, kao što je to činio i sv. Franjo Asiški. – kazala je časna sestra Ana Maria Mercado.

Časna sestra Ana Maria Mercado. (Foto: ustupljena fotografija/ David Rey)

Časna sestra Ana Maria Mercado. (Foto: ustupljena fotografija/ David Rey)

Foto: - / -

Imate li još uvijek kontakta s Hrvatskom?

- Posljednja sestra iz Hrvatske sada je u Čileu. Prva, koja je  započela ovaj posao bila je majka Marta koja se borila da ovaj pijesak pretvori u oazu. Borila se da dobije mjesto za stvaranje škole u kojoj djevojke mogu učiti. Majka Tihomila cijeli je život posvetila mornaričkoj bolnici, čak je bila prepoznata kao generalica jer se potpuno predala radu s mornarima, s bolesnima, a mi pokušavamo nastaviti s time što je majka usadila u nas.

(Foto: ustupljena fotografija/ David Rey)

(Foto: ustupljena fotografija/ David Rey)

Foto: - / -

- Naša je zajednica Hrvatska, voljeli bismo da neka sestra dođe iz Hrvatske. S monsinjorom Dragom Balvanovićem održavamo kontakt jer je naše podrijetlo hrvatsko, a to želimo nastaviti. I dalje molimo našu majku utemeljiteljicu da nam pošalje jednu sestru iz Hrvatske i da nastavimo s hrvatskim duhom u našemu redu – zaključila je sestra Mercado.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!