Glas Hrvatske

14:43 / 10.06.2021.

Autor: Klara Špančić

Večer kluba ''Histria Associations for Women'' u New Yorku

Članice Histria Associations for Women.

Članice Histria Associations for Women.

Foto: Mate Kruzic / HRT

U Astoriji u New Yorku održana je večera članica Histria Associations for Women. Na večernjem druženju bilo je riječi o novim kulturnim projektima među hrvatskim iseljenicima u Sjedinjenim Američkim Državama.


Druženje Hrvata u klubu Astoria.

Druženje Hrvata u klubu Astoria.

Foto: Mate Kruzic / HRT

Nakon dugo vremena provedenog u karanteni i strogim epidemiološkim mjerama, Hrvati u New Yorku ponovno su se okupili, ovoga puta u Istria Sports Clubu. Na druženju su bile i članice Histria Associations for Women, i njihove gošće na druženju uz tradicionalnu hrvatsku hranu i glazbu.


Predsjednica kluba Histria Associations for Women, Maria Santalesa, pozdravila je sve prisutne i poželjela dobrodošlicu i ugodno druženje.


Klub Histria Associations for Woman osnovan je 1989. godine, a osnovale su ga Istrijanke s područja New Yorka. Misija kluba bila je osnivanje organizacije koja će obrazovnim programima pružiti informacije ženama kako bi uspješno živjele u svojoj novoj sredini.
Dobrotvorna večera u New Yorku.

Dobrotvorna večera u New Yorku.

Foto: Mate Kruzic / HRT

Članice su se obvezale promicati istarsku kulturu i baštinu kroz organiziranje različitih društveno-kulturnih događanja, blagdanskih i gastronomskih druženja. Članice se sastaju jednom mjesečno u sportskom klubu Istra u Astoriji NY na predavanjima.


Tijekom godine organiziraju putovanja po Americi, putovanja kruzerima po Karibima, a tijekom ljeta često dolaze posjetiti Istru, svoj rodni kraj. Organiziraju i grupna krstarenja po Jadranu, u organizaciji potpredsjednice kluba Marine Vucenik.


Klub žena Histria Association for Woman organizirao je i produkciju povijesno- dokumentarnog filma "Putovanje'', Olivie Blaskovich Rutigiliano. Film progovara o 22 žene iz Istarske zajednice koje su tom prigodom podijelile svoja iskustva o tome kako i kada su napustile Istru te su opisale kako im je bilo u kampovima u Italiji prije no što su stigle u New York.


Članice kluba podržavaju nekoliko dobrotvornih programa u New Yorku, ali i u Istri. Na nedavno održanom druženju u New Yorku, prihvatile su i poziv da krajem lipnja podrže dobrotvornu večeruu organizaciji HKS USA. Na održanoj večeri prikupljat će se sredstva koja će biti donirana udruzi ''Tata je tata'' iz Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!