Glas Hrvatske

16:37 / 01.09.2017.

Autor: Ivana Perkovac

HSK daje potporu izgradnji Groblja mira na Bilima

Groblje mira na Bilima (Foto:Željko Matić)

Groblje mira na Bilima (Foto:Željko Matić)

Foto: - / -

Svaka obitelj ima pravo na križ i mogućnost da zapali svijeću i pomoli se za svoje pokojne, poruka je s obilježavanja 72. obljetnice Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima

- Vrijeme je da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi počast žrtvama svih totalitarnih režima - poručio je izaslanik hrvatskog premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.  

Govor Zvonka Milasa (Foto:Željko Matić) 

Govor Zvonka Milasa (Foto:Željko Matić) 

Foto: - / -

Nacionalno i međunarodno spomen područje Groblje mira između Mostara i Širokog brijega, na kojemu je planirano podizanje križeva s imenima i prezimenima poginulih u Drugom svjetskom ratu i poraću, pomagat će Centar za istraživanje posljedica totalitarizama pri Hrvatskom svjetskom kongresu.

Predsjednik Kongresa Vinko Sabljo najavio je da će ta krovna iseljenička organizacija, među ostalim, od Vlade RH tražiti da zajednički obnove devastirani Goli otok.  

Na komemoraciji u organizaciji Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH u povodu Europskog dana sjećanja i 72. obljetnice stradanja hrvatskog naroda prvi put pokopani su posmrtni ostaci 111 neidentificiranih žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća. 

Predsjednik Dragan Čović položio vijenac za žrtve  (Foto:Željko Matić)

Predsjednik Dragan Čović položio vijenac za žrtve  (Foto:Željko Matić)

Foto: - / -

Budući da države s obje strane granice u kojima žive Hrvati ne popisuju ubijene, to čini Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, rekao je fra Miljenko Stojić, predsjednik i povjerenik Komisije u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. 

Pročelnik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH Iija Vrljić podsjetio je da je Groblje mira zamišljeno kao hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen područje, skupno mjesto žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata na kojem će biti podignuto 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima poginulih vojnika i civila.  

Pročelnik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Iija Vrljić (Foto:Željko Matić)

Pročelnik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Iija Vrljić (Foto:Željko Matić)

Foto: - / -

Obilježavanju Dana sjećanja za žrtve totalitarnih režima nazočili su brojni predstavnici hrvatskog naroda iz institucija vlasti, kulturnog života, gospodarstvenici i predstavnici brojnih udruga iz Bosine i Hercegovine i Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!