Glas Hrvatske

10:25 / 07.04.2022.

Autor: David Rey

Hrvoj Ostojić - počasni konzul RH na sjeveru Čilea

Počasni konzul Hrvoj Ostojić

Počasni konzul Hrvoj Ostojić

Foto: ustupljena fotografija / -

Hrvoj Ostojić Perić preuzeo je dužnost počasnog konzula Republike Hrvatske u sjevernim regijama Čilea. Nekoliko godina bio je predsjednik Hrvatskog doma Iquique, a za doprinos i održavanje hrvatskog duha u Čileu, 2006. godine predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

- Zovem se Hrvoj Ostojić Perić. Imenovan sam počasnim konzulom Republike Hrvatske za regije Tarapacá, Arica i Parinacota. Ovo je prvi put u povijesti da je hrvatski konzul imenovan na ovim prostorima.


Bivši konzul, vezan uz hrvatske interese, bio je iz Austro-Ugarske Monarhije i služio je do kraja Prvog svjetskog rata, odnosno do 1918. godine. Od tada u u regiji Tarapacá nije bilo konzula koji bi se bavio Hrvatima. A onaj koji je postojao od tog datuma bio je u susjednoj regiji Antofagasta.


Čast mi je što mogu predstavljati hrvatsku zajednicu i održavati hrvatsku povijest i kulturu živom u sjevernom Čileu, zemlji koja je primila naše obitelji kada su kao imigranti stigle s jadranske obale u potrazi za snovima i prilikama, ostavljajući svoje živote u eksploataciji salitre - naglašava Čileanac hrvatskih korijena.

Počasni konzul s veleposlanicom Mirom Martinec

Počasni konzul s veleposlanicom Mirom Martinec

Foto: ustupljena fotografija / -

Hrvati su u sjeverni Čile došli sredinom 19. stoljeća, a grad Iquique je bio prvo mjesto njihovog useljavanja.


- Moja obitelj, s očeve i majčine strane, hrvatskog je podrijetla. A obje obitelji potječu s otoka Brača. Dugo su vremena Hrvate u regiji zvali Jugoslaveni, sve do osamostaljenja Republike Hrvatske 1991. godine. Sve što je učinjeno u regijama Tarapacá, Arica i Parinacota vezano je za hrvatske građane koji su ostavili dobar imidž prema zajednici. Kao dokaz tome, nalazi se vrlo lijep klub na Plazi de Armas u gradu Iquique.


Naša se zajednica jako pobrinula za očuvanje povijesti. Toliko da smo pokazali da je hrvatska prisutnost u današnjem Čileu bila prva na ovim prostorima. Budući da su hrvatski doseljenici stigli u regiju Tarapacá prije Antofagaste i Punta Arenasa, gradova koji su kasnije primili masivan priljev Hrvata u Čile.


U povijesnom dijelu napravili smo knjige i video zapise koji govore o našoj povijesti. Osim toga, uključili smo i tečajeve hrvatskog, dovodeći profesore iz Hrvatske da podučavaju jezik u regiji. Općenito, stvorili smo bezbroj drugih elemenata hrvatskog podrijetla, što je pomoglo da nas zajednica prepozna kao takve - ističe hrvatski konzul. 

Počasni konzul s veleposlanicom Mirom Martinec

Počasni konzul s veleposlanicom Mirom Martinec

Foto: ustupljena fotografija / -

Hrvoj Ostojić je nekoliko godina bio predsjednik Hrvatskog doma Iquique. Za doprinos i održavanje hrvatskog duha u Čileu, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.


- Sve što je hrvatsko oduvijek je bilo vrlo istaknuto u regiji. Dokaz tome je da su tijekom eksploatacije salitre osnovane brojne ustanove koje su istraživale salitru s hrvatskim nazivima, koji su do danas prepoznati u zajednici. Među najistaknutijim imenima su Hrvatska, Brač, Slavonija, Sloga, Vis, Adriatic, između ostalih.


Trenutno imamo radio stanicu, Hrvatski radio Iquique, koja emitira razne vrste hrvatske glazbe iz različitih regija. U prošlosti smo održavali dobar odnos s Programom za Hrvate izvan RH HRT-a Glasom Hrvatske, a sada postavljanjem ovog novog konzulata želimo ga obnoviti Ova je veza bila vrlo važna u prošlosti, a tako će biti i u budućnosti.


Siguran sam da će poveznica s Glasom Hrvatske u skorije vrijeme puno doprinijeti našoj regiji, jer ćemo moći prenositi najnovije informacije iz Hrvatske putem valova Hrvatskog radija Iquique. Na taj ćemo način obavještavati naše slušatelje, kako hrvatskog podrijetla, tako i one koji to nisu - zaključuje Hrvoj Ostojić Perić, počasni konzul Republike Hrvatske u regijama Tarapacá, Arica i Parinacota u sjevernom Čileu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!