Glas Hrvatske

07:22 / 23.03.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatsku nastavu u Rimu pohađa tridesetak učenika

Ilustracija (iz prijašnjih brojeva časopisa “Hrvatsko srce”)

Ilustracija (iz prijašnjih brojeva časopisa “Hrvatsko srce”)

Foto: snimka zaslona (kolaž) / hrvatskaskolarim.com

Hrvatska dopunska škola u Rimu otvorena je na molbu Hrvatsko-talijanske udruge Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te djeluje već 25 godina. Prva učiteljica bila je Zdravka Krpina, a sjedište škole godinama bilo je u dvorani Sv. Jeronima koja je u sastavu Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Nastavu je tijekom prošlih godina pohađalo oko 170 učenika, a škola, odnosno hrvatska nastava, zbog raznih poteškoća uzrokovanih pandemijom koronavirusa, trenutačno se održava na tri lokacije.


Na kraju svake školske godine učiteljica i učenici zajedno uređuju i objavljuju zanimljiv, lijepo dizajnirani časopis “Hrvatsko srce” koji je kronika njihova druženja i rada tijekom prošlih mjeseci.


Ove školske godine nastavu vodi Anna Blajić, a o svom radu s tridesetak učenika u rimskoj školi razgovarala je sa Svjetlanom Lipanović iz Hrvatske matice iseljenika.


Od jeseni 2021. godine predajete u dopunskoj školi za djecu u Rimu. Kako bi se ukratko predstavili?


Ja sam Anna Blajić. Dolazim iz Sinja gdje sam završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirala sam povijest na Sveučilištu u Zadru 2017. godine. Prvo radno iskustvo kao učiteljica stekla sam u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u rodnom gradu. Voljela bih istaknuti da mi ovo nije prvi put da radim kao učiteljica u inozemstvu. Naime, već sam jednu školsku godinu radila kao učiteljica hrvatske nastave na području Lombardije i u Piacenzi.


Gdje se održava nastava za našu djecu te koliko je polaznika u školskoj godini 2021. – 2022.?


Što se tiče grada Rima, hrvatska nastava se za sada održava na tri različite lokacije: u prostoru Župe san Filippo Neri in Eurosia, u školi I.C. Nitti i na Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima. Trenutačno imamo tridesetak učenika, a nadam se da će taj broj s vremenom rasti.


Kakav je program rada s djecom i što sve obuhvaća? Do kojeg uzrasta djeca pohađaju nastavu?


Program hrvatske nastave bazira se na stjecanju znanja o hrvatskome jeziku, ali jednako tako važan segment je i predstavljanje naše povijesne, kulturne i prirodne baštine. Svrha nastave je pridonijeti razvijanju osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu. Nastava je namijenjena djeci i mladima školskog uzrasta, odnosno svim učenicima od prvog razreda osnovne škole do završnog razreda srednje škole. Hrvatska nastava je izborna nastava, a učenici su u pravilu redoviti u pohađanju.


Kako ste organizirali nastavu u trenutačnoj situaciji uvjetovanom pandemijom?


Nastava se još uvijek održava “uživo”. Nadam se da će takva situacija potrajati i da nećemo biti prisiljeni na prelazak na “online” nastavu.


Planirate li neka događanja do kraja školske godine? Namjeravate li objaviti časopis “Hrvatsko srce”?


U planu je svakako predstava na kraju školske godine i nekoliko radionica za djecu u suradnji s udrugama. Ako epidemiološka situacija bude dopuštale, možda organiziramo terensku nastavu. Časopis “Hrvatsko srce” bit će objavljen na kraju školske godine.


(Izvor: dijaspora.hr/Svjetlana Lipanović, Hrvatska matica iseljenika)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!