Glas Hrvatske

09:59 / 11.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatsko-slovenska izložba otvorena u Kostanjevici na Krki

Plakat izložbe (kolaž)

Plakat izložbe (kolaž)

Foto: snimka zaslona / facebook

Međunarodna izložba "Spone – Zagrebačka likovna akademija i slovenski umjetnici između dvaju ratova" nakon Zagreba predstavljena je jučer u Galeriji Božidara Jakca u Kostanjevici na Krki. 

Izožba je ovoga proljeća već bila postavljena u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, u autorskoj koncepciji Aste Vrečko i muzejske savjetnice NMMU Dajane Vlaisavljević, a sada će i slovenska publika imati priliku pogledati izložena djela do 13. veljače iduće godine.


Izložba predstavlja više od 130 slika, skulptura i grafika najpoznatijih slovenskih umjetnika, nekadašnjih studenata zagrebačke likovne akademije, svjedočeći o višestoljetnim doticajima umjetnika hrvatskih i slovenskih zemalja unutar iste države koji su se intenzivirali osnutkom Kraljevine Jugoslavije.


Zagreb je kao aktivna i živahna metropola tog doba jedini imao likovnu akademiju koja je, s Ivanom Meštrovićem na čelu, konkurirala sličnim europskim institucijama, pa je između dva rata na njoj studiralo gotovo stotinu slovenskih umjetnika.


Slovenski umjetnici školovani u Zagrebu kasnije su postali ključni za slovensku umjetnost 20. stoljeća, a između umjetnika stvorene su trajne veze i suradnje u oblikovanju prijeratnog i poslijeratnog kulturnog i umjetničkog života.


Izložena su djela Gabrijela Stupice, Zorana Mušiča, Zorana Dideka, Franca Pavlovca, Marija Pregelja, Maksima Sedeja, Mihe Maleša, Nikolaja Pirnata, Franca Goršeta, Franca Miheliča i Zdenka Kalina. Njihovi će se radovi moći usporedno pogledati s radovima njihovih hrvatskih kolega Antuna Motike, Otona Postružnika, Marijana Detonija, Frana Šimunovića, Slavka Kopača i tadašnjih profesora Ljube Babića, Vladimira Becića, Ivana Meštrovića, Krste Hegedušića, Marina Tartaglie i drugih. 


Uz radove iz zbirke NMMU-a i Galerije Božidar Jakac na izložbi su predstavljena i djela te dokumentarna građa iz još petnaest javnih zbirki iz Slovenije i Hrvatske, te iz više privatnih zbirki i arhiva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Izložbu je otvorio Boris Grigić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji, a održava se pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora


(HINA/facebook)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!