Glas Hrvatske

10:28 / 10.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

"Hrvatsko more i drveni brodovi" na najvećem mediteranskom pomorskom sajmu

Članovi udruge Cronaves

Članovi udruge Cronaves

Foto: snimka zaslona / facebook

Na 'Escale a Sete' najvećem mediteranskom pomorskom festivalu na jugu  Francuske u povodu 30-te obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske naša zemlja na festivalu  će se predstaviti pod motom „Hrvatsko more i drveni brodovi“,  Festival traje od 12. do 18. travnja, a Hrvatska imao počasno mjesto u okviru programa 'Jadranske kulture'.

- Možemo kazati da u Europi više nema ovako značajnih manifestacija na koje Hrvatska nije pozvana i gdje nije značajan gost – izjavio je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge za očuvanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita, koja je u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske preuzela na sebe organizaciju predstavljanja naše zemlje.


Na poziv organizatora kao specijalno počašćeni gosti sudjeluju i hrvatski tradicijski brodovi s posadama, u okviru programa „Le patrimoine maritime Européennes“ te će  biti omogućeno integralno predstavljanje naše maritimne kulture, tradicije na moru i na kopnu gdje će biti postavljeni hrvatski izložbeni i prezentacijski prostori.


Kroz cjelodnevne kulturno-zabavne i edukativne programe bit će predstavljena hrvatska maritimna kultura sa starim pomorskim zanatima, ribarske vještine, tradicionalna hrvatska kuhinja i autentični hrvatski proizvodi.Od tradicijskih barki u Francusku putuju:


– sandula „Molo Palagruža“, gundule „Jurkovica“ i „Lučica“ u organizaciji udruge Palagruža iz Komiže

– gajeta „Mila“ u organizaciji mjesnog odbora Prvić Šepurine i grada Vodice.

Udruga Palagruža će svakodnevno održavati sljedeće radionioce:

– Radionica gradnje komiške gundule ,

– Radionica Kalanko

– Radionica uzlova koji se koriste na sanduli i gajeti

– Radionica Ofalkono gajeta od kolumbe do idra

– Kuharska radionica (tradicijska jela spremljena na ribarski način)

Posebno mjesto u prezentaciji svakodnevno ima i vokalno instrumentalna klapa “Kaštelanski pivači”. - Kao i ostale europske pomorske zemlje, i Hrvatska je posljednjih desetljeća napravila snažne korake u očuvanju i promidžbi pomorskog naslijeđa, rekao je predsjednik udruge CRONAVES Plamenko Bavčević i dodao da su primorske regije već razvile gradnju replika i potaknule muzeološke restauracije raznih tipova starih ribarskih brodova. Rekao je kako ćemo se, uz tradicijske brodove, stare ribarske i kalafatske obrte i turističku ponudu, predstaviti i izložbom fotografija „Hrvatska domovina mora“ autora Andrine Luić, Boška Lučeva i Vislava Torre, članova Udruge "Cronaves".


Sudjelovanje na tom festivalu odlična je prilika i za promidžbu hrvatske turističke i nautičke ponude. 


- Hrvatska je u Francuskoj percipirana kao jedna od najboljih nautičkih destinacija, što potvrđuju i mnogi francuski turoperatori i agenti za iznajmljivanje brodova prema kojima Hrvatska posljednjih godina ostvaruje dvoznamenkasti porast, istaknula je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.


Hrvatski nastup i program na festivalu realizira se uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Vodica, Geoparka Viškog arhipelaga i Turističke zajednice grada Splita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!