Glas Hrvatske

08:38 / 10.10.2021.

Autor: Klara Špančić

Hrvatsko-mađarska književna večer u Budimpešti

Janos Pilinszky

Janos Pilinszky

Foto: Ilustracija / HRT

U organizaciji Hrvatske samouprave Budimpešte, Hrvatske samouprave Novog Budima i 8. okruga početkom listopada održana je hrvatsko-mađarska književna večer čast Janosa Pilinszkyja. 

Hrvatsko- mađarska književna večer održana u klubu Umjetnika Fészek organizirana je u povodu sjećanja na jednoga od najvećih mađarskih pjesnika 20. stoljeća, koji je rođen prije 100 godina a preminuo prije 40 godina sa navršenih 60 godina. 


Moderator književne večeri Dinko Šokčević, povjesničar umjetnosti koji je preveo Pilinszkyjeve pjesme na hrvatski jezik. Prijevod je 2016. objavilo Hrvatsko društvo pisaca pod nazivom ''Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav..'' (Az ember itt kevés a szeretetre). Knjiga je 2017. promovirana u Zagrebu. 


- Još kao gimnazijalac sam čitao njegove prve pjesme, prijatelj mi je dao zbirku. Kasnije, kao student sam preveo njegove prve pjesme i to 1987. godine kada sam u Zagrebu radio na omladinskom radiju, 101. Tadašnji urednik Toni Marošević i ja smo napravili polusatnu emisiju. Ja sam napisao tekst, drugi student s akademije je čitao pjesmu - kazao je Šokčević. 


Pjesme ovoga slavnoga pjesnika tijekom večeri recitirali su Marica Fačko, Čarna Kršul i Stipan Đurić ,koji je u ulozi predsjednika Hrvatskog samouprave Budimpešte pozdravio nazočne. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!