Glas Hrvatske

10:02 / 07.03.2022.

Autor: Ana Ledenko Gregur

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo na sajmu EXPO 2020 Dubai

EXPO

EXPO

Foto: HTV / HRT

Expo 2020 Dubai jedna je od najvećih kulturnih i poslovnih manifestacija na svijetu koja se do 31. ožujka održava u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavna tema je "Spajanje umova, kreiranje budućnosti", a uz 190 zemalja, i naša je država dobila priliku predstaviti se na toj jedinstvenoj pozornici. Na Nacionalnom danu Hrvatske, 6. ožujka, Dubai je posjetilo i posebno gospodarsko izaslanstvo, predvođeno Hrvatskom gospodarskom komorom te premijer Andrej Plenković.

EXPO 2020 Dubai

EXPO 2020 Dubai

Foto: Rula Rouhana / REUTERS

S temom "Hrvatska inspirira velike umove” naša se zemlja na Expo Dubaiju predstavila kao zemlja inovativnih ideja, izuma i pojedinaca. Promotivni efekti te svjetske izložbe doista su snažni, posebice ako znamo kako se procjenjuje da će u šest mjeseci trajanja izložbe EXPO posjetiti oko 25 milijuna posjetitelja. Ako toj brojci pridodamo i virtualne posjetitelje, riječ je od oko tri milijarde ljudi pred kojima je Hrvatska dobila priliku predstaviti svoju bogatu i raznoliku ponudu.


Posebnu pozornost dobili smo za Nacionalni dan Hrvatske koji je održan jučer, 6. ožujka i koji je otvorio premijer Andrej Plenković. U Dubaiju je i posebno gospodarsko izaslanstvo, koje u organizaciji Hrvatske gospodarske komore sudjeluje na poslovnom forumu. Prilika je to za susret s gospodarstvenicima iz UAE, ali i drugih svjetskih zemalja, tvrdi Ante Perica, samostalni savjetnik iz Sektora za međunarodne poslove HGK.


- Nacionalni dan u sklopu Expo izložbe uključuje niz aktivnosti od kojih je jedan dio diplomatski, državnički protokol te je Expo posjetio i predsjednik Vlade RH. Također, tu je i niz kulturnih aktivnosti u organizaciji hrvatskog paviljona, primjerice nastup ansambla Lado. Centralni dio bio je gospodarski forum u organizaciji HGK i Komore Dubaija. Hrvatske tvrtke imaju veliki interes za sudjelovanje u izaslanstvu na Expou te je prijavljeno 87 tvrtki. Ponajprije se radi o tvrtkama iz sektora energetike, industrije i graditeljstva, njih 25, zatim iz prehrambene industrije njih 13, a tu su i proizvođači različite hrane, sira, voća i povrća. Prijavljeno je i 19 tvrtki iz IT sektora i drugih konzultantskih usluga, zatim 5 iz sektora nekretnina, 4 iz turizma, 4 iz farmaceutike te još niz ostalih – istaknuo je Perica.


Hrvatske tvrtke prvenstveno su zainteresirane za izvoz svojih proizvoda i usluga te pronalazak investitora za projekte koje razvijaju u Hrvatskoj. Sudionici na forumu učvrstili su odnose s trenutačnim UAE partnerima, a na B2B susretima u sklopu foruma ostvareni su kontakti s novim klijentima koji će, vjeruje se, uroditi konkretnim poslovnim aranžmanima.

 

Ujedinjeni Arapski Emirati zemlja su posebnih pravila i normi i dio svijeta u kojem se politička podrška iznimno cijeni.

 

- Ono što je bitno istaknuti je i ta politička podrška koju ćemo smo dobili u vidu sudjelovanja predsjednika Vlade na forumu koji je uz predstavnika domaćina dviju Komora i otvorio taj Forum. Naime, u ovom dijelu svijeta izuzetno je bitna ta politička podrška jer daje na važnosti samom događaju te se pruža mogućnost lakšeg otvaranja nekih drugih vrata, koja su u ovom trenutku možda zatvorena. Također, bitan element za hrvatske tvrtke na ovim tržištima je i povjerenje lokalnog partnera, a hrvatske tvrtke samim sudjelovanjem na ovakvom događaju dobivaju na važnosti te im se podiže ugled kod partnera iz Emirata – rekao je Perica.

 

Izložba Expo na neki je način izvozna platforma i prilika za predstavljanje hrvatskih tvrtki kako u Emiratima, tako i globalno. Naime, na Expou sudjeluje 191 država te se očekuje kako će ga posjetiti 25 milijuna posjetitelja, od čega 70 posto međunarodnih, a 30 posto domaćih. Sam gospodarski dio izložbe osmišljen je na način da se održi deset tematskih tjedana od kojih je Hrvatska gospodarska komora sudjelovala na dva.


- Tako smo u prosincu prošle godine organizirali gospodarsko izaslanstvo od deset IT tvrtki koje su sudjelovale na posebnom tjednu iz područja znanja i učenja. U veljači smo organizirali izaslanstvo od 20 hrvatskih tvrtki iz sektora zdravlja i wellnessa koje su sudjelovale na Health week-u. Također, Expo je nedavno posjetila delegacija od 22 hrvatske tvrtke iz područja drvne industrije – dodaje Perica.

 

Za domaće proizvođače drvne građe, tržišta Bliskog istoka vrlo su bitna. Gospodarska suradnja između Hrvatske i Emirata neprestano se razvija, a o pozitivnim trendovima svjedoče i brojevi. Naime, izvoz hrvatskih roba u UAE u 2019. i 2020. iznosio je više od 70 milijuna dolara.

 

- Za razliku od 2018. i prijašnjih godina kada je izvoz iznosio upola manje, otprilike 30-ak milijuna dolara. Ohrabruje da se taj trend rasta vidi i u 2021. te je u prvih 11 mjeseci 2021. zabilježeno 63 milijuna američkih dolara hrvatskog izvoza u Emirate. Kada gledamo ukupni uvoz Emirata na globalnoj razini, Emirati najviše uvoze električne strojeve i opremu, plemenite metale, strojeve i vozila. U tom smislu možemo reći kako je hrvatski izvoz u Emirate u skladu s tom ukupnom slikom te Hrvatska najviše izvozi električne transformatore kojih smo u 2020. izvezli 30,4 milijuna dolara što je bilo 40 posto hrvatskog izvoza. Kao drugi proizvod najviše smo izvozili jedan tradicionalni proizvod, odnosno rezanu drvnu građu, koju smo izvezli u vrijednosti od 10,9 milijuna američkih dolara, što je oko 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Treći proizvod po važnosti u 2020. godini bila su naftna ulja kojih smo izvezli u vrijednosti od 8,3 milijuna dolara – zaključio je Ante Perica, dodavši kako će gospodarska suradnja Hrvatske sa zemljama Bliskog istoka zasigurno rasti i u narednim godinama, čemu će značajno pridonijeti i Expo Dubai.

 

 


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ingus Kruklitis / Shutterstock

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!