Glas Hrvatske

09:59 / 21.06.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatski tjedan u Srednjoj školi Veliki Borištof

Učenje u prirodi

Učenje u prirodi

Foto: snimka zaslona/facebook / -

U Dvojezičnoj srednjoj školi Veliki Borištof održane je Hrvatski tjedan. Učitelji iz svih škola obrađivali su određene teme, isključivo na hrvatskom jeziku, a cilj je bio da djeca bolje ovladaju znanjem jezika na drugačiji način.

- Škola upravo sprema ugraditi "imersion sustav" u svojoj nastavi, u kojem djeca imaju duže blokove samo na hrvatskom jeziku, pa se tako i rodila ideja o Hrvatskom tjednu, rekla je Elvira Heisinger, ravnateljica Dvojezične srednje škole Veliki Borištof.


Dvojezična srednja škola Veliki Borištof već duže vrijeme organizira engleski Tjedan na koji pozivaju izvorne govornike koji se s djecom govore isključivo na engleskom jeziku. Po tom primjeru sada su održali i Hrvatski tjedan.


-  Cilj je bio, s jedne strane, ojačati jezičnu kompetenciju djeteta, a s druge strane proširiti vokabular tehničkim izrazima, rekla je Heisinger. Zbog toga se u hrvatskom tjednu nisu držali strogog rasporeda prema razredima uzrasta djeteta, već su se podijelili u skupine onih koji tečno govore hrvatski jezik i onih koji su tek početnici u hrvatskom.


Djeca su uz odgovarajuće jezično znanje obrađivala tri teme: livade sjenokoše, hranu i kreativnost. Učitelji su također pripremili zanimljiv program. Na primjer, djeca su bila vani uz potok, a slikar Erich Novoszel je s djecom slikao i s njima razgovarao samo na hrvatskom.


- Djeca su bila vrlo sretna što su sudjelovala i profitirala su za trodnevnog trajanja programa. Zato će i  iduću školsku godinu organizirati Hrvatski tjedan u Dvojezičnoj gimnaziji, zaključila je Heisinger.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!