Glas Hrvatske

11:25 / 09.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Hrvatski slikar Stjepko Mamić na Salonu Art Capital 2022 u Parizu

Stjepko Mamić

Stjepko Mamić

Foto: Udruga Stjepko Art / ustupljena fotografija

Hrvatski slikar Stjepko Mamić izlaže na Salonu Art Capital u Parizu od 15 do 20. veljače 2022. god. ART CAPITAL kao najveća i najvažnija međunarodna izložba u Francuskoj održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Emmanuela Macrona, ministrice kulture Roselyne Bachelot i predsjednika Udruženja nacionalnih muzeja Francuske Chrisa Dercona. Svečani vernissage je 15. veljače od 15,00 h do 22,00 h. 

Po prvi put Salon se održava u novoj modernističkoj Grand Palais Ephemere na Champs de Mars (Marsove poljane) ispred Tour Eiffel umjesto u povijesnom zdanju čuvene Grand Palais koja se preuređuje za potrebe narednih Olimpijskih igara.


Stjepko Mamić izlaže slike na platnu velikih dimenzija 2x1,5 m sa motivima našeg podmorja istovremeno na dva najvažnija i najstarija povijesna pariška Salona: Salon des Artistes Francais i Salon des Artistes Independants čiji je član.


Iznimna čast i san svakog umjetnika je biti odabran od strane strogog žirija i izlagati na najstarijem povijesnom pariškom salonu na kojem su, od začetka 1667. godine pod pokroviteljstvom kralja Louisa XIV, izlagali svi najvažniji i najveći svjetski umjetnici, slikari i skulptori toga doba i oni su to kasnije postali: Renoir, Delacroix, Claude Monet, Manet, Edgar Degas, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac, Vlamnick, Henry Matisse, Kees van Dongen, Salvador Dali, Bernard Buffet i dr.


Kapetan Stjepko Mamić je prvi umjetnik s ovih prostora, Dubrovčanin i Hrvat koji izlaže istovremeno na dva najstarija i najvažnija povijesna pariška salona. Uspješno je već pet puta izlagao i na Salon d'Automne u čije punopravno članstvo je pozvan te Salon du Dessin et Peinture a l'Eau sa kojima izlaže već šest godina. 

Pozivnica

Pozivnica

Foto: snimka zaslona / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!