Glas Hrvatske

22:10 / 14.01.2022.

Autor: David Rey

Hrvatski potomci u Čileu ponosni na svoje pretke

Upravni odbor Udruge i hrvatska veleposlanica Mira Martinec

Upravni odbor Udruge i hrvatska veleposlanica Mira Martinec

Foto: Patricio Rodríguez Glasinović / osobna arhiva

Udruga profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla omogućili su otvaranje Povijesnog arhiva i Virtualnog muzeja hrvatskog useljeništva u Čileu. Patricio Rodríguez Glasinović bio je predsjednik ove važne institucije koja se posvetila očuvanju i promicanju hrvatske kulture.

- Godine 2014. Danilo Kalafatović, predsjednik Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla sa sjedištem u gradu Santiagu, pozvao me da postanem član Upravnog odbora, gdje sam s entuzijazmom sudjelovao u raznim društvenim i kulturnim aktivnostima vezanim uz Hrvatsku.

Udruga svake godine organizira golf turnir Hrvatski kup, poznat kao turnir veleposlanika, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske, na koji su pozvani svi veleposlanici prijateljskih zemalja, gospodarstvenici iz zajednice i golferi općenito, što je lijep sportski događaj pod nazivom Hrvatska u Čileu.

Sve ove aktivnosti registrirane su na web stranici koju vodi Danilo Kalafatović kao webmaster, koji s velikom predanošću mjesečno ažurira različite i vrijedne sadržaje od interesa za zajednicu, što je dobar doprinos hrvatskoj kulturi u Čileu. Zbog svoje odvjetničke profesije i uz potporu Upravnog odbora Udruge 2016. godine preuzeo sam odgovornost za stjecanje status pravne osobe ove važne institucije, te sam ušao u prvi upravni odbor kao član osnivač - rekao je čileanski odvjetnik hrvatskog podrijetla.

Patricio Rodríguez ponosan je na stvaranje Povijesnog arhiva i Virtualnog muzeja hrvatskog useljeništva u Čileu.


- Sljedeće godine izabran sam za predsjednika Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla, na toj sam dužnosti bio do 2019. godine.

Tijekom mog predsjedavanja Udrugom, među raznim aktivnostima vezanim uz Hrvatsku, postignuto je stvaranje Povijesnog arhiva i virtualnog muzeja hrvatske imigracije u Čileu, ideja koju je u ustanovama hrvatskog podrijetla promicala tadašnja hrvatska veleposlanica Nives Malenica.

Ovaj je projekt omogućen dodjelom sredstava Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. A posebno zahvaljujući velikom radu koji su proveli povjesničari Ljuba Borić i Dino Labrín, koji su prihvatili izazov stvaranja ovog vrijednog projekta pod pokroviteljstvom Udruge. Imao sam čast promovirati ga na dva susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, u Čileu i Ekvadoru.

Povodom virtualnog povijesnog arhiva imao sam zadovoljstvo proputovati nekoliko gradova Čilea, Antofagastu, Iquique, Punta Arenas i Porvenir (Ognjena zemlja) najjužnije posjećeno mjesto. Sve to u svrhu istraživanja, pretraživanja i digitalizacije, posebice osnivački dokumenti prvih institucija koje su u tim gradovima stvorili hrvatski doseljenici. Na tim nezaboravnim putovanjima bio sam dirnut ostavštinom i poviješću hrvatskih predaka, koji su osnovali institucije kao što su: društva za uzajamnu pomoć, sportski klubovi i vatrogasna društava - ističe Patricio Rodríguez Glasinović.

Golf - Hrvatski kup

Golf - Hrvatski kup

Foto: Patricio Rodríguez Glasinović / osobna arhiva

Čileanski odvjetnik rođen je u Antofagasti. Unuk je Antuna Glasinovića Vladislavića, hrvatskog doseljenika iz Nerežišća, na otoku Braču.


- Udruga nastavlja upravljati Povijesnim arhivom i Virtualnim muzejom hrvatskog useljeništva u Čileu, koji je u stalnom porastu na web stranici, a njime upravljaju povjesničari Ljuba Borić i Dino Labrín, a dostupan je cijeloj hrvatskoj zajednici u Čileu i svijetu.

Još jedan važan i nezaboravan trenutak doživljen tijekom mog predsjedanja Udrugom, bio je susret s predsjednicom Republike Hrvatske, gospođom Kolindom Grabar-Kitarović, koja mi je tijekom posjeta Čileu 2018. uručila diplomu za Udrugu profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla, u znak priznanja ovoj instituciji koja se već nekoliko desetljeća posvetila očuvanju i promicanju hrvatske kulture te isticanju baštine hrvatskih doseljenika i njihovih potomaka. Mnogi od njih prva su generacija profesionalaca u svojim obiteljima i cijenjeni su u Čileu, prepoznati po osjećaju odgovornosti, radnoj sposobnosti, pošteni i pouzdani - ističe Čileanac hrvatskih korijena.

Patricio Rodríguez u kajaku

Patricio Rodríguez u kajaku

Foto: Patricio Rodríguez Glasinović / osobna arhiva

Patricio Rodríguez svirao je hrvatsku glazbu na susretima organiziranim u hrvatskom klubu Estadio Croata u Santiagu de Chileu, u cilju promocije hrvatske kulture.


- Početkom 2021. godine, u jeku pandemije, i u želji da ostanem u kontaktu s hrvatskom zajednicom, stvorio sam novu grupu na Facebooku pod nazivom Potomci hrvatskih doseljenika u Čileu. S ciljem stvaranja poveznica prijateljstva, komunikacije, obiteljskih susreta, informiranja i nadasve očuvanja hrvatskog identiteta i kulture. U samo nekoliko mjeseci pridružilo nam se više od 1700 članova iz cijele zemlje, a mi nastavljamo rasti. Kada pandemija prestane, organizirat ćemo aktivnosti i sastanke na različitim mjestima.

U Čileu smo mi hrvatski potomci ponosni na svoje pretke i dijelimo slične priče o vrijednim useljenicima, od kojih je većina s otoka Brača, a mnogi od njih nikada se nisu vratili u svoju zemlju. Zato smatram da barem jednom u životu moramo ispuniti tu snažnu želju, posjetiti zemlju naših predaka. Neriješena želja mi je upoznati Hrvatsku i kajakom oploviti otok Brač. Hrvatska je raj za kajak, s više od tisuću otoka za istraživanje i prekrasnim Jadranskim morem koje kupa svoje obale.

Zahvaljujem i čestitam novinaru Davidu Reyu na izvrsnom i vrijednom radu u prikupljanju životnih priča od pripadnika hrvatske zajednice izvan Hrvatske, a posebno cijenim njegov poziv da napišem ovu bilješku s dijelom svoje obiteljske povijesti i snažnom ljubavi koju gajim prema Hrvatskoj - zaključuje Patricio Rodríguez Glasinović, bivši predsjednik Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!