Glas Hrvatske

13:27 / 24.01.2019.

Autor: Klara Špančić

Hrvatski pomorci u svijetu

(Foto: screenshot/Pomorski muzej Split)

(Foto: screenshot/Pomorski muzej Split)

Foto: - / -

Česta je izreka kako su hrvatski pomorci i mornari najbolji na svijetu. Tijekom 20. stoljeća mnogi od njih emigrirali su u Australiju, Južnu Ameriku, Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland. Ondje su zasnovali obitelji te danas diljem svijeta žive potomci hrvatskih pomoraca iz Dalmacije.

U želji za cjelovitim prikazom hrvatske pomorske baštine, Pomorski muzej u Splitu osnovat će odjel Povijest iseljeništva Dalmacije posvećen prvenstveno hrvatskim pomorcima. Projekt ''Hrvatski pomorci u svijetu'' jedan je od ključnih projekata prilikom otvaranja novoga odjela, a obuhvaća istraživanje arhivske građe, dokumenata, fotografija i usmenu predaju o životu hrvatskih pomoraca u iseljeništvu.

U sklopu projekta ''Hrvati pomorci u svijetu'' predstavnici muzeja  ravnateljica splitskog Pomorskog muzeja dr.sc. Danka Radić, viši kustos Ljubomir Radić i kustosica Petra Blažević. Australiju su posjetili u potrazi za informacijama i pričama o hrvatskim pomorcima, ribarima i brodskim putnicima koji su ostavili trag u povijesti Hrvatske, ali i Australije.

- Tijekom boravka u Australiji željeli smo se povezati s institucijama koje se bave poviješću pomorstva pa smo tako učvrstili veze sa Nacionalnim pomorskim muzejom u Sydneyu i muzejima u Melbourneu. Željeli smo vidjeti načine kako su australski muzeji doživjeli i istražili povijest hrvatskih pomoraca te kako su ih valorizirali- rekao je viši kustos Radić.

Dr. sc. Danka Radić, Ljubomir Radić i Petra Blažević. (Foto: screenshot/sbs.au)

Dr. sc. Danka Radić, Ljubomir Radić i Petra Blažević. (Foto: screenshot/sbs.au)

Foto: - / -

U nekim australskim muzejima posvećene su cijele zbirke hrvatskim ribarima i iseljenicima, ispričala je kustosica Blažević.

- U muzeju Zapadne Australije zastupljena je korčulanska brodogradnja čiji su predstavnici braća Sombrailo. Muzejska građa vrlo dobro prikazuje kako su Hrvati, u ovome slučaju braća Sombrailo, bili vrsni graditelji brodova. To nam puno govori o tome kako Hrvati nisu bili samo izvrsni pomorci već i poznavatelji tadašnjih trendova u brodogradnji- kazala je Blažević.

Izasalnstvo Pomorskog muzeja u Splitu tijekom provođenja projekta ''Hrvati pomorci u svijetu'' posjetit će i gradove u Južnoj i Sjevernoj Americi te Novi Zeland kako bi prikupili što više točnih informacija i povijesnih dokaza koje će kasnije uključiti u cjelokupno istraživanje o hrvatskim pomorcima u svijetu.

- Svi ovi dokumenti i priče koje smo istražili i čuli pomoći će nam u daljnjem radu i provođenju projekta. Želja nam je da se mi u Hrvatskoj malo više bavimo našom pomorskom poviješću kako to čine primjerice u Australiji. Smatram da smo na dobrome putu da valoriziramo taj dio naše hrvatske pomorske povijesti- zaključila je dr.sc. Radić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!