Glas Hrvatske

17:24 / 23.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Hrvatski književnici na virtualnom pjesničkom festivalu u Havani

Ekipa na snimanju promotivnog videa

Ekipa na snimanju promotivnog videa

Foto: Matis.hr / snimka zaslona

U prostorijama Društva hrvatskih književnika snimljen je video za  nastup na 28. Međunarodnome pjesničkom festivalu u Havani koji će se virtualno održati od 4. do 28. svibnja.

Na snimanju su bili prisutni tajnik Društva hrvatskih književnika Marko Gregur, predsjednica Povjerenstva za književne veze Željka Lovrenčić te pjesnici Diana Rosandić-Živković i Siniša Matasović koji ,uz nju, ove godine predstavljaju Društvo na važnom i iznimno posjećenom Festivalu. U njegovoj organizaciji sudjeluje Društvo kubanskih književnika, mnogobrojne kulturne udruga i kubansko Ministarstvo kulture. Festival je posvećen stotoj obljetnici rođenja kubanskih pjesnika Carilde Oliver Labra i Jesúsa Orta Ruiza te knjigama "Pusta zemlja“ T. S. Elliota i "Trilce“ Césara Valleja.


Počasna predsjednica Festivala velika je kubanska pjesnikinja i dobitnica Nacionalne književne nagrade Nancy Morejón, a u organizacijskom odboru nalazi se niz istaknutih pjesnika, među kojima su sadašnji i bivši predsjednik Društva kubanskih književnika Alberto Marrero i Alex Pausides, Karel Leyva Ferrer, Pierre Bernet, Gaetano Longo i drugi.


U videu snimljenom u Društvu hrvatskih književnika, Diana Rosandić Živković i Siniša Matasović čitaju svoje pjesme na hrvatskom uz prijevod na španjolski jezik, dok Željka Lovrenčić na španjolskom govori o suvremenoj hrvatskoj poeziji. Također će biti istaknuti  životopisi troje hrvatskih književnika, koji uz 250 pjesnika iz čitavog svijeta sudjeluju na toj on line manifestaciji.


(DKH/Matis)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!