Glas Hrvatske

08:14 / 13.03.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatski jezik putem interneta trenutačno uče Hrvati iz 12 zemalja

Proljetni Hrvatski internetski tečaj HiT-1

Proljetni Hrvatski internetski tečaj HiT-1

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

Započeo je proljetni Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji zajednički provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce. Pohađa ga 23 polaznika iz 12 zemalja (Argentina, Bolivija, Čile, Francuska, Italija, Jamajka/Hrvatska, Nizozemska, Peru, SAD, Španjolska/Afrika, Venezuela, Vijetnam/Hrvatska).

Ovaj 24. ciklus specifičan je po tome što je osim stipendija za petero polaznika koje dodjeljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, isto toliko stipendista Sveučilišta u Zagrebu. Naime, Sveučilište u Zagrebu nakon provedenog natječaja dodijelilo je ukupno deset stipendija za akademsku godinu 2021./2022. kandidatima hrvatskog podrijetla iz Južne Amerike koji žive izvan Republike Hrvatske. Preostalih petero stipendista pohađat će jesenski ciklus.


Hrvatski internetski tečaj HiT-1 sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Marija Bošnjak, Maša Musulin i Zrinka Kolaković.


Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran što znači da se sadržaj prilagođava potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga.


Od proljeća 2011. do proljeća 2022. godine tečaj je pohađalo 260 polaznika iz 50-ak zemalja s različitih kontinenata i održano je više od 6000 sati pojedinačne nastave uživo.


Proljetni HiT-1 traje do 29. svibnja 2022., a jesenski tečaj planiran je od 12. rujna do 4. prosinca 2022. (prijave do 2. rujna 2022.).


(Hrvatska matica iseljenika)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!