Glas Hrvatske

11:08 / 21.05.2021.

Autor: Klara Špančić

Hrvatski folklorni festival Zapadne Kanade

(Foto: Croatian Canadian Folklore Federation - West)

(Foto: Croatian Canadian Folklore Federation - West)

Foto: - / -

U nedjelju, 23. svibnja, održat će se 43. Hrvatski folklorni festival Zapadne Kanade. Ovaj tradicionalni festival održava se diljem Zapadne Kanade od Viktorije, Vancouvera, Edmontona, Cagaryja do Winnipega.

Hrvatske folklorne udruge u zapadnoj Kanadi već se dugi niz godina tradicionalno okupljaju tijekom produženog vikenda u svibnju na Hrvatskom folklornom festivalu zapadne Kanade (WCCFF).

Taj je Festival najvažnija smotra hrvatskog folklora na zapadnoj obali, a ujedno i najveće okupljanje Hrvata na tim prostorima. Duga povijest Festivala svjedoči da hrvatski iseljenici, premda na tisuće kilometara udaljeni od domovine, ustrajno rade na održavanju i promicanju hrvatske kulturne baštine, kao i prenošenju te ljubavi na mlađe naraštaje.

(Foto: Croatian Canadian Folklore Federation - West/ Facebook)

(Foto: Croatian Canadian Folklore Federation - West/ Facebook)

Foto: - / -

Iako bi se festival trebao održati 44. godinu zaredom, zbog pandemije koronavirusa, prošlogodišnji je otkazan. Za pripremu ovogodišnjeg Festivala zadužen je Izvršni odbor Hrvatsko-kanadskog folklornog saveza.

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama u Kanadi, neki dijelovi Festivala će se ipak održati, dok će većina nastupa folklornih skupina biti prikazana u prijenosima uživo putem internetskih platformi.

Zvonimir Aničić. (Foto: privatna arhiva)

Zvonimir Aničić. (Foto: privatna arhiva)

Foto: - / -

- Trenutačno su crkve diljem Kanade zatvorene, no sveta misa, u povodu našeg festivala održat će se u 11 sati prema kanadskom vremenu, u crkvi Prečistog Srca Marijina u Vancouveru. Misu je moguće pratiti uživo na Facebook stranici župe, a Festival će svi zainteresirani moći uživo pratiti na Croatian Canadian Folklore Federation West – ispričao je Zvonimir Aničić iz Vancouvera, koji je uz Maru Barković iz Calgaryja jedan od suvoditelja ovogodišnjeg Hrvatskog folklornog festivala zapadne Kanade.

Posljednji Festival, 42. hrvatski folklorni festival Zapadne Kanade, održan je 19. svibnja u Vancouveru u organizaciji Tamburaškog orkestra “Kardinal Stepinac”, (TOKS).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!