Glas Hrvatske

07:26 / 03.06.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatski folklor predstavljen u Istanbulu

HKUD Prigorec Markuševec (Foto: screenshot/facebook)

HKUD Prigorec Markuševec (Foto: screenshot/facebook)

Foto: - / -

U petak, 31. svibnja, u Istanbulu je održan koncert "Večer hrvatskoga folklora" na kojem su nastupila kulturno-umjetnička društva iz zagrebačkog Prigorja te gradišćanski Hrvati iz Koljnofa u Mađarskoj.

Koncert je održan u dvorani Süleyman Seba Kültür Merkezi, a nastupili su HKUD "Prigorec" iz Markuševca, KUD "Prigorski zdenec" iz Vidovca, KUD "Laz" iz Laza te folklorna skupina gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa iz zapadne Mađarske. Ukupno je bilo oko 100 izvođača različitog uzrasta.

Plesači i tamburaši izveli su pjesme i plesove zagrebačkog Prigorja, Međimurja, Turopolja te Ražanca - mjesta smještenoga na obalama Velebitskog kanala u Sjevernoj Dalmaciji. Predstaviti su tradiciju, kulturu, običaje i narodne nošnje tih krajeva.

- Ovo je šesti koncert podsljemenskih kulturno-umjetničkih društava izvan granica Republike Hrvatske. Prvi je održan u svibnju 2016. u Mostaru, drugi u ožujku 2017. u Sarajevu, treći i četvrti u studenome iste godine u Bratislavi i mađarskom Sopronu, a peti u svibnju prošle godine u Rimu – rekao je Ivan Mihovec, predsjednik HKUD-a "Prigorec" i glavni organizator ovog koncerta.

Naglasio je da je, zbog velikog interesa publike, takve koncerte poželjno održavati i u drugim europskim gradovima, te potaknuti mlade ljude da nastave njegovati i predstavljati hrvatsku kulturnu baštinu u inozemstvu, a posebno ga veseli što velik broj izvođača čine mladi, učenici i studenti.

KUD Prigorski zdenec (Foto: screenshot/facebook)

KUD Prigorski zdenec (Foto: screenshot/facebook)

Foto: - / -

Za uspješnu organizaciju koncerata, među ostalima, zaslužna je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Republici Turskoj Ivana Zerec.

- Cilj mi je povezati Hrvatsku i Tursku na različitim područjima s naglaskom na mediteransku dimenziju, što uključuje sličnu kulturu. Mediteranska kultura je most koji nas spaja i moramo ga ojačati - istaknula je Zerec.

Pokrovitelji koncerta u Istanbulu su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske - generalni konzulat Republike Hrvatske u Istanbulu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!