Glas Hrvatske

08:00 / 02.06.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Hrvatski festival u povodu Dana državnosti u Hamburgu

Foto: Mario Lasić

Foto: Mario Lasić

Foto: . / .

Dan državnosti proslavili su vrlo svečano s bogatim programom proslave hrvatske tradicije i kulture Hrvati na sjeveru Njemačke na Hrvatskom festivalu. Domaćin 27. svibnja bila je udruga Hrvatska Radost – Kroatische Freude e.V. u Hamburgu, pokrovitelj je bio Generalni konzulat Republike Hrvatske u Hamburgu uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Program je započeo sv. Misom u crkvi sv. Bonifacija nakon koje je procesija "Put mira" noseći hrvatske zastave i promovirajući našu tradicijsku glazbenu kulturu krenula od crkve do Vijećnice u Wilhelmsburgu gdje se održavao program. 


U dvorani Vijećnice prigodnu riječ i čestitku za Dan državnosti Republike Hrvatske uputili su državni tajnik Zvonko Milas, veleposlanik Gordan Bakota, generalni konzul Kristijan Tušek i fr. Anto Bobaš. 


Na Festivalu su prvo nastupila djeca Hrvatske nastave prigodnim recitacijama, a učenici Hrvatske nastave iz Hannovera pripremili su igrokaz o hrvatskom ulazu u Schengen. Posebno svečana bila je izvedba hrvatskih pjesama i plesova koje su predstavili članovi Hrvatske kulturne zajednice Hamburg – "Croatia – Hamburg" pod stručnim vodstvom Tadije Barića koji ističe što ih pokreće daleko od domovine: 

- Znati tko smo, otkuda dolazimo i po čemu se prepoznajemo. Čuvati i prenositi hrvatsku kulturnu baštinu, mladima približiti ljubav prema hrvatskoj tradiciji i običajima kroz pjesmu, ples, glazbu i nošnju i sve to u duhu zajedništva, međusobnog pomaganja i druženja.


Galerija
Foto: Mario Lasić, Foto: ./.
Foto: Mario Lasić, Foto: ./.Foto: Mario Lasić, Foto: ./.Foto: Mario Lasić, Foto: ./.Foto: Mario Lasić, Foto: ./.Foto: Mario Lasić, Foto: ./.Foto: Mario Lasić, Foto: ./.Foto: Mario Lasić, Foto:  ./.Foto: Mario Lasić, Foto: ./.

U programu su nastupili i članovi Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak Hamburg", Hrvatske kulturne udruge Bremen na čelu s Ljiljanom Vidović te članovi Bosansko-hrvatske folklorne zajednice "Jure Sušić e. V." iz Hamburga.


U glazbeno-zabavnom dijelu programa publiku su do dugo u noć pratili poznati hrvatski glazbenici Rajko i Barbara Suhodolčan i Antonio Vrbički, Ivo Jurić  domaći tamburaški sastav "Skitnice" te Darko Matić sa kćerkom Anitom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!