Glas Hrvatske

13:05 / 20.03.2023.

Autor: David Rey

Hrvatski dom u Montevideu

Hrvatski dom u Montevideu

Hrvatski dom u Montevideu

Foto: snimka zaslona / facebook

Hrvatski dom u Montevideu trenutno je jedina ustanova koja okuplja Hrvate i njihove potomke u Urugvaju, a ove godine slavi 95 godina postojanja. Razgovarali smo s unukom jednog od osnivača Hrvatskog doma, te suosnivačicom Croactivasa, Mreže Hrvatica Latinske Amerike - Milkom Kršul.

- Moji djedovi i bake došli su u ove krajeve prije skoro 100 godina. Baka i djed po ocu Kršul iz Bribira u Hrvatskom primorju, a djed i baka po majci Musa i Miletić iz okolice Čitluka u Hercegovini.


Moj djed po majci, Marko Musa, bio je jedan od osnivača Hrvatskog doma u Montevideu 1928. godine. Trenutno je to jedina ustanova koja okuplja Hrvate i njihove potomke u Urugvaju, a ove godine slavi 95. obljetnicu postojanja i neprekidnog djelovanja.


Od malena sam aktivna u hrvatskoj zajednici, kroz folklorne skupine i kroz rad vezan uz hrvatsku kulturu općenito, a po struci sam javni bilježnik - ističe Urugvajka hrvatskih korijena.

Milka Kršul

Milka Kršul

Foto: ustupljena fotografija / Milka Kršul

Milka Kršul aktivna je članica Hrvatskog doma u Montevideu.


- Udana sam za Eduarda Antonicha, počasnog konzula Hrvatske u Urugvaju već 20 godina.


Također sam jedna od osnivačica Croactivasa, Mreže Hrvatica Latinske Amerike, nedavno stvorene sa svrhom širenja, održavanja i očuvanja hrvatske biti i identiteta u Latinskoj Americi.


U veljači smo sudjelovali na otvorenju izložbe o braći Seljan u Povijesnom muzeju Sarmiento u Buenos Airesu, zajedno s hrvatskom veleposlanicom u Argentini Duškom Paravić i ravnateljicom Etnografskog muzeja Zagreba Gorankom Horjan. Prisutna je bila gospođa Jelena Nadinić, osnivačica i stup mreže Croactivas. Sudjelovao je i velik broj sudionika iz hrvatske zajednice i argentinskog društva - ističe Milka Kršul.

Galerija
Hrvati u Urugvaju, Foto: ustupljena fotografija/Milka Kršul
Hrvati u Urugvaju, Foto: ustupljena fotografija/Milka KršulHrvati u Urugvaju, Foto: ustupljena fotografija/Milka Kršul

U očekivanju izložbe o braći Seljan u Montevideu.


- Ovo uspješno predstavljanje braće Mirka i Steve Seljana, hrvatskih istraživača, vrlo je dobro primljeno i cijenjeno u Južnoj Americi. I nadamo se da će sljedećih mjeseci biti izložena u Montevideu.


Imali smo priliku to cijeniti u ožujku 2022. u Asunciónu, Paragvaj, u okviru šestog Susreta hrvatske dijaspore Južnoameričke. Zatim je predstavljena u Santiagu de Chileu, Santa Cruzu de la Sierra, La Pazu, Limi, Sao Paulu i Rio de Janeiru.


I kao što sam već spomenula, nadamo se da ćemo ju imati u Montevideu u nadolazećim mjesecima, kako bismo mogli podijeliti ekspedicije ovih hrvatskih istraživača s našom zajednicom i s urugvajskim društvom općenito.


Pozdrav svima iz Montevidea i zadovoljstvo mi je povezati se s vama. Hvala vam - zaključuje Milka Kršul, Urugvajka hrvatskih korijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!