Glas Hrvatske

16:31 / 05.06.2022.

Autor:

Hrvatski dani u Hrvatskom Grobu

Hrvatski dani u Hrvatskom Grobu

Hrvatski dani u Hrvatskom Grobu

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Svetom misom u  Hrvatskom grobu u Slovačkoj završeni su ovogodišnji Hrvatski dani.  U dvodnevnom  hrvatskom kulturnom programu sudjelovali su Hatsko kolo iz Novog Sela, folklorna skupina Črip i Gerbačiet iz Devinskog Novog Sela te Horvatanka iz Hrvatskog Groba.

Hrvatski dani otvoreni su izložbom, većinom posvećenom ocu Ferdi Takaču, koji je porijeklom iz Hrvatskog Groba.


Radoslav Janković iz Hrvatskog kulturnog društva u Slovačkoj rekao je da je izložba organizirana još 2020. u Muzeju hrvatske kulture u Slovačkoj u Devinskom Novom Selu i da je tada bio plan da se nakon tri mjeseca izložba preseli u Hrvatski Grob no zbog pandemije koronavirusa to se tada nije ostvarilo.


Izložba predstavlja cjelokupni lik  Ferde Takača. Predstavlja ga kao redovnika, književnika i njegovo djelovanje za hrvatsku manjinu u Slovačkoj, a bio je aktivno vezan i sa Družbom svetog Jeronima u Zagrebu.


Vrlo dobre kontakte imao je i s Josipom Andrićem, koji je nakon Drugoga svjetskog rata neko vrijeme živio u Hrvatskom Grobu. Andrić, koji dolazi iz Vojvodine, jedan je od najznačajnijih skladatelja tamburaške glazbe. 


Ovakvi događaji važni su za hrvatsku zajednicu u Slovačkoj. To se očitovalo i u činjenici da je događajima nazočio veliki broj ljudi. Radoslav Janković je istaknuo kako bi hrvatske folklorne skupine svojim nastupima mogle pokazati da hrvatski folklor još uvijek živi u Slovačkoj, što ga osobno veseli.


Hrvatske dane u hrvatskom grobu organizirali su Hrvatska kulturna zajednica u Slovačkoj i lokalno Hrvatsko kulturno društvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!