Glas Hrvatske

14:01 / 20.09.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatska zemlja partner na proslavi hamburške luke

Hrvatske zastave u hamburškoj luci

Hrvatske zastave u hamburškoj luci

Foto: Generalni konzulat RH u Hamburgu / -

U Hamburgu je održana proslava rođendana Hamburške luke koja slavi 833. obljetnicu, a ovogodišnja zemlja partner manifestacije bila je Hrvatska.

Manifestacija je održana od 16. do 18. rujna. Na Kehrwiederspitze, na kojoj se nalazi hrvatski festivalski teren, u neposrednoj blizini Elbfilharmonije, jedne od najpoznatijih znamenitosti Hamburga, na pozornici i u brojnim paviljonima gosti hrvatskog festivala mogli su čuti hrvatsku glazbu, uživati u hrvatskim nošnjama i plesovima, kušati hrvatska vina i specijalitete te informirati se o hrvatskoj turističkoj ponudi. Osim hrvatskog festivala, gosti su mogli posjetiti više od 300 brodova koji su u petak i u nedjelju plovili na rijeci Elbi.


Trodnevnu manifestaciju službeno je otvorio veleposlanik Gordan Bakota zajedno s domaćinom manifestacije, senatorom za gospodarstvo Michaelom Westhagemannom. Ovogodišnje hrvatsko partnerstvo na događanju potaknuo je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Hamburgu na čelu s generalnim konzulom Kristijanom Tušekom.


- Iznimno mi je velika čast i zadovoljstvo što Hrvatska sudjeluje kao zemlja partner na ovoj velikoj nautičkoj manifestaciji. Hrvatsku i Hamburg povezuju mnoge spone još iz davne povijesti a danas ponajviše dobra suradnja na svim relevantnim područjima, rekao je prilikom otvaranja Hamburškog rođendana veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota.


Bakota je još dodao kako su hrvatski iseljenici važna spona u razvijanju dijaloga između Hamburga i Republike Hrvatske. Bakota je sa senatorom grada-savezne pokrajine Hamburga Michaelom Westhagemanom otvorio ovu manifestaciju.


U sklopu proslave rođendana Hamburške luke se u organizaciji generalnog konzulata RH u Hamburgu održan je i "Hrvatski festival" na kojem je Hrvatska predstavila svoju turističku, kulturnu i gastronomsku ponudu.


Lučko slavlje se u ovoj formi održava od 1977. i slovi za najveću manifestaciju takve vrste na svijetu. Slavlje se obično odvija u svibnju ali je ove godine, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa slavlje prebačeno na rujan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!