Glas Hrvatske

09:35 / 10.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatska zajednica Berlin ide dalje

Karmen Meić (Foto: snimka zaslona/hrvatska-zajednica-berlin.com)

Karmen Meić (Foto: snimka zaslona/hrvatska-zajednica-berlin.com)

Foto: - / -

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin ostaje bez prostora u kojemu je boravila posljednjih 13 godina. Predsjednica Karmen Meić poručila: “Hrvatska zajednica ide dalje!”

U nedostatku javnih aktivnosti zbog zabrane većih okupljanja u skoro cijeloj prošloj i ovoj godini, te zbog nemogućnosti organiziranja kulturnih manifestacija i zabava kojima bi zaradili novac potreban za plaćanje visoke najamnine prostora od 330 četvornih metara u berlinskoj općini Neukölln, Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin e.V. prinuđena je napustiti prostor u kojemu boravi posljednjih 13 godina.

Karmen Meić, predsjednica Upravnog odbora Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin obratila se članovima ovog udruženja pismom koje prenosimo u cijelosti:

"Dragi članovi, nakon nadljudskih napora u pronalaženju načina da što duže zadržimo prostor ipak je došlo vrijeme da prostorije zajednice na adresi Karl- Marx Strasse 204-206 koje smo imali 13 godina, moramo zatvoriti. Na sve naše napore na svim nivoima i institucijama do prije tjedan dana još uvijek smo se nadali mogućnosti ostanka, ali samo smo mogli dobiti kredit kod najmodavca. Odlučili smo da se nećemo zaduživati i ostaviti takvo opterećenje nikome.

Nemoguće je iznaći novac (ili donatore) u vrijednosti 3.600 eura mjesečno da bi se održalo nešto što više nije u skladu s našim mogućnostima i potrebama.

Kad smo preuzimali ovaj težak posao tada ste već svi bili upoznati s time da će taj dan jednom morati doći. Možda da nije korona zaustavila sve naše aktivnosti, možda bi potrajalo još neko vrijeme, ali…

Na prošloj skupštini koja je održana u desetom mjesecu upoznati ste sa svime i o mogućnosti da podstanarima možda prepustimo najam, ali i to se odbacilo kao mogućnost, jer je većina htjela biti svoj na svome.

Dragi ljudi, dragi prijatelji, dragi članovi, sviju nas srce boli. Znamo koliko ste volje i truda uložili u te zidove, znamo koliko ste se naradili da i onu prvobitnu, manju najamninu platite, znamo koliko ste puta kitili, spremali, plesali, čistili… znamo koliko je bilo pjesme, plesa, smijeha… Bilo je tu i teških riječi i trenutaka, ali sve je to život. Sigurno ste nekad u životu imali i izgubili nešto ili nekog. Idemo visoko uzdignutog čela reći: DA, uspjeli smo puno više nego bi itko uspio. Uspjeli smo i u ovim teškim momentima korone misliti na budućnost. Hrvatska zajednica ide dalje!

Izborna skupština će se održati čim to uvjeti budu dopustili. Ostanite zdravi! Vaš Upravni odbor.

Predsjednica Karmen Meić"

2020. godine najamnina poskupila dvostruko

Ovo je jedna od najstarijih hrvatskih zajednica u Europi, a u Berlinu djeluje od 1984. godine. Jedno je od rijetkih udruženja koje je prostore u kojima se radilo, družilo, organiziralo brojne kulturne i zabavne programe proteklih 37 godina, uspijevalo radom i trudom svojih članova, samo održavati i plaćati najamninu.

Zbog velikog porasta cijena najma stanova i poslovnih prostora u Berlinu posljednjih godina, a pogotovo u vrijeme virusa i prestanka svih aktivnosti, Hrvatska zajednica ipak je uspijevala održati prostorije cijelu prošlu godinu.

- Korona je učinila svoje već od prošlog proljeća. Dolaskom na mjesto predsjednice već tada mi je bilo jasno da prostor nećemo moći zadržati sa postojećim planom rada. Već tada nam je bio preskup. Učinili smo sve. Riješili se svih nepotrebnih izdataka, platili sva postojeća, stara dugovanja prema Berlinskom senatu zbog čega smo kao udruga ponovno neprofitna organizacija, odnosno udruženje od općedruštvene koristi, te smo uštedjeli na pdv-u, na vođenju knjigovodstva, našli podstanare koji rade kad mi ne radimo… U 2020. godini najmodavac nam diže duplo najamninu i sve to prolazimo. Pišemo projekte, dobivamo za njih sredstva iz Hrvatske, dobivamo Korona pomoć i od njemačke države i preživljavamo 2020. godinu.  

Od siječnja 2021. nadamo se ponovnoj korona pomoći, ali ovaj puta predugo čekamo, pomoć ne dobivamo. Najmodavac, unatoč našim molbama da nam vrati najamninu na iznos iz 2019., ne pristaje osim nekog beznačajnog smanjenja. Ne pristajemo potpisati novi ugovor kojim bi nam najamninu dali na kredit, na zaduženje, jer je evidentno da sad i uskoro nema posla s kojim to možemo vraćati, a ne želimo zaduživati ni nas, ni sadašnje, a ni buduće uprave i članove. Obraćamo se i Veleposlanstvu RH u Njemačkoj da organizira sastanak svih udruga da pokušamo vidjeti može li se što učiniti zajedničkim snagama, možemo li koristiti zajedno prostor da bi ga zadržali… ni to ne uspijeva… Sve smo pokušali – ponosno je i sjetno izjavila predsjednica Karmen Meić.

Planovi za dalje

No, to nije kraj ovog udruženja. Predsjednica Meić najavila je ljetni program, turnir u boćanju, a prema riječima voditeljice folklora Ankice Andrić i rujansko okupljanje i vježbe i probe folklora čiji se fundus narodnih nošnji kao i sve ono što bi Zajednici i dalje moglo koristiti, sprema na sigurno.

Upravni odbor već je u potrazi za novim radnim prostorom koji bi i dalje omogućavao okupljanja, sastanke, vježbe folklora djece i odraslih, vokalnog sastava Lastavice, kartanje, druženje…

Kažu da je moguće i bez velikog prostora i opterećenja visoke najamnine, možda uz neki prostor koji bi sufinancirao berlinski Senat ili koja njegova četvrt, zadržati aktivnosti i ostvariti planirana putovanja, sudjelovanja na Đakovačkim vezovima, svjetskom festivalu folklora, dobiti potporu i za koji drugi kulturni projekt.

Narodna mudrost kaže "kad se jedna vrata zatvore, neka druga se otvore", pa tako i Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin, njenoj upravi i članovima, od srca želimo da i dalje ostanu čvrsta zajednica koja će uskoro pronaći ta otvorena vrata u sigurnu budućnost.

(Izvorni tekst: hrvatskiglas-berlin.eu)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!