Glas Hrvatske

12:20 / 03.06.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Hrvatska osudila poziv čelnika Tivta na bojkot predavanja o Domovinskom ratu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Foto: snimka zaslona / HMS

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH oštro je u petak osudilo potez čelnika općine Tivat u Crnoj Gori koji je pozvao na bojkot predavanja o Domovinskom ratu, što je dovelo do manjeg prosvjeda predvođenog pravoslavnim svećenikom.

U Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, u kojemu je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNVCG), održana su stručna, edukacijska predavanja o Domovinskom ratu namijenjena učiteljima hrvatske nastave u inozemstvu, učiteljima povijesti i svima zainteresiranima. Suorganizator je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo.


“Pozivi na bojkot su neprihvatljivi”


Bez ikakve prethodne komunikacije s predsjednikom HNVCG-a, predsjednik općine Tivat javno je pozvao građane na bojkot predavanja koje je ocijenio “bijednim pokušajem stjecanja političkih bodova Hrvatske građanske inicijative (HGI)”, a Domovinski rat nazvao građanskim i samu manifestaciju provokacijom dijela građana Tivta, kažu u Ministarstvu.


Ministarstvo ističe da su takvi pozivi na bojkot, kao i prosvjed manjeg broja građana predvođenih lokalnim svećenikom Srpske pravoslavne crkve neprihvatljivi jer predstavljaju pokušaj zastrašivanja autohtonog hrvatskog puka, osobito pred parlamentarne izbore koji se održavaju 11. lipnja, a na koje samostalno izlazi (HGI).


Hrvatska vlada očekuje od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane od svih manipulacija i neutemeljenih napada, a hrvatskoj manjinskoj zajednici osigura dostojanstven i miran život, stoji u priopćenju.


(Hina/HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!