Glas Hrvatske

15:00 / 25.03.2019.

Autor: Klara Špančić

Hrvatska nastava u Salanti

(Foto: screenshot/ altisk-szalanta.sulinet.hu/)

(Foto: screenshot/ altisk-szalanta.sulinet.hu/)

Foto: - / -

Ove godine okružnu Osnovnu školu Salanta u Mađarskoj pohađa 119 učenika. O obrazovnom programu škole na hrvatskom jeziku govorila je v.d. ravnateljica Éva Ádám Bedics.

Nova v.d. ravnateljica osnovne škole, Éva Ádám Bedics, rodom je prva Salanćanka na čelu škole u njezinoj povijesti. Rodila se u Salanti 1968. godine, a nakon završetka osnovne škole u rodnom mjestu u Pečuhu završava srednju školu za odgajateljice Janus Pannonius, Na Sveučilištu u Pečuhu diplomirala je hrvatski jezik i književnost i povijest. Danas živi s obitelji u Šiklošu.

Éva Ádám Bedics.u osnovnoj školi počela je raditi još kao studentica hrvatskog jezika, a nakon što je diplomirala radila je godinu dana u dječjem vrtiću kao odgajateljica. U osnovnu školu vratila se nakon godinu dana gdje i danas predaje hrvatski jezik i povijest.

Od jeseni je v.d. ravnateljica Salanske osnovne škole, no još uvijek predaje i predmetnu nastavu. Osnovnu školu u Salanti pohađaju učenici i iz okolnih sela. Učenici u školu dolaze javnim prijevozom, a osnovna škola im financira put.

Uz redovnu predmetnu nastavu, učenici sudjeluju i na mnogobrojnim radionicama i programima koji jačaju hrvatski identitet.

- Svake godine prijavljujemo se na natjecanje u crtanju, zatim kazivanju stihova, natjecanje u čitanju u Mohaču. Trenutno razmišljamo i o dramskoj predstavi budući da se pripreme za natjecanja i projekte održavaju izvan nastave – ispričala je Ádám Bedics.

Osnovna škola u Salanti uživa pomoć i potporu mađarske i hrvatske samouprave.

- Već godinama planiram organizaciju plesne i orkestralne skupine kako bi se djeca mogla upoznati i sa kulturno-glazbenom hrvatskom tradicijom te se nadam da ćemo u tome uskoro uspjeti – zaključila je v.d. ravnateljice dodajući kako su djeca vrlo zadovoljna dosadašnjim provedenim izvannastavnim aktivnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!