Glas Hrvatske

08:00 / 11.03.2022.

Autor:

Hrvatska lista na parlamentarnim izborima u Mađarskoj

U Baji održan Forum o parlamentarnim izborima i popisu stanovništva u Mađarskoj

U Baji održan Forum o parlamentarnim izborima i popisu stanovništva u Mađarskoj

Foto: Hrvatski glasnik / -

Skupština Hrvatske državne samouprave donijela je odluku o prihvaćanju i postavljanju Hrvatske liste za parlamentarne izbore koji će se održati 3. travnja 2022. godine.


Izborna kampanja  u kojoj i Hrvatska državna samouprava (HDS) kao kandidacijska organizacija želi za svoju listu postići što veći broj glasova započela je 12. veljače. HDS želi osigurati tako  snažniji legitimitet hrvatskom predstavniku u Mađarskom parlamentu u razdoblju od 2022. do 2026. godine. 


Hrvatska samouprava Bačko-kiškunske županije 8. ožujka organizirala je forum na temu predstojećih parlamentarnih izbora i popisa pučanstva koji je održan u Županijskom domu narodnosti u Baji.  Gosti foruma bili su predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan i parlamentarni glasnogovornik Hrvata i voditelj hrvatske liste na predstojećim izborima Jozo Solga. Tom prigodom okupljene zastupnike hrvatskih samouprava ukratko su obavijestili o pripremama za izbore 3. travnja i popisu pučanstva koji će se održati u listopadu ove godine. 


Naglasili su, među ostalim, kako je važnost popisa, jer brojke će imati veliku težinu na raznim područjima života Hrvata u Mađarskoj, od izbora do financiranja. 


Glede izbora su istaknuli da je najvažnija registracija te još jednom pozvali na registraciju hrvatskih birača kako bi mogli glasovati za listu Hrvatske državne samouprave. Registracija birača traje do 18. ožujka do 16 sati ili online na stranici valasztas.hu ili osobno u mjesnom izbornom uredu.


Branka Pavić Blažetin upitala je predsjednika Hrvatske državne samouprave Ivana Gugana i glasnogovornika Hrvata u Mađarskom Parlamentu Jozu Solgu o važnosti liste Hrvatske državne samouprave.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj - predizborna kampanja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!