Glas Hrvatske

11:00 / 16.03.2023.

Autor: °Snježana Jurišić°

Hrvatska kuća na Međunarodnom sajmu u Boliviji

Spravljanje hrvatskih slastica na bolivijskoj televiziji

Spravljanje hrvatskih slastica na bolivijskoj televiziji

Foto: ustupljena fotografija / Patricia Avila Kuljis

Hrvatska zajednica u Boliviji priprema se za sudjelovanje na velikom međunarodnom sajmu koji se od 30. ožujka do 9. travnja ove godine održava u La Pazu. 

Javila nam se Patricia Avila Kuljis, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu, Bolivija, koja je za svoj rad na očuvanju i promociji hrvatskog nacionalnog identiteta dobila, među ostalim, i nagradu Utjecajne hrvatske žene Mreže hrvatskih žena. Ponosna je na hrvatsko podrijetloi tu ljubav prenosi na hrvatsku zajednicu u Boliviji, ali svojim djelovanjem širi pozitivnu priču o hrvatskoj tradiciji i običajima na cijelu Južnu Ameriku.


Prilika za ovu priču bila je priprema hrvatske zajednice u Boliviji za sudjelovanje na velikom međunarodnom sajmu koji se od 30.3. do 9.4.2023. održava u La Pazu, gdje će imati ekskluzivnu "Hrvatsku kuću" s ciljem promocije cro-gastronomije, a posebno hrvatskih slastica jer će žene iz zajednice pripremati kolače svojih baka. 

Patricia Avila Kuljis

Patricia Avila Kuljis

Foto: ustupljena fotografija / Patricia Avila Kuljis

- Kuhinja je poveznica između ljudi, ponajviše prijatelja i obitelji. Najljepša stvar u životu je  dobrodošlica... naša se filozofija temelji na onom jedinstvu koje se događa kada se skupimo zajedno kako bismo kuhali i sjeli za isti stol, a drugi važni element je dijeljenje: dijelimo priče, iskustva iz djetinjstva, uživamo i raspravljamo o doživljaju hrane svim našim osjetilima. Ovaj program gdje zajedno kuhamo budi dobre osjećaje u nama, a dobri osjećaji udružuju snage kako bi nas usrećili. Ovaj program nam daje iskustvo druženja, pripremanja hrvatskih tradicionalnih jela, dijelimo recepte bez sebičnosti, istražujemo i tražimo nove, a doseg, zahvaljujući pozivima koje smo imali na televizijskim programima, nadilazi našu zajednicu i priču širi dalje. Kuhanje nije samo prehrana nego i kvalitetno vrijeme koje provodimo s ljudima koje volimo. U tom nizu, naš sljedeći projekt je zabilježiti sva lijepa iskustva koja ponavljamo već 5 godina bez odmora u knjigu s receptima za pripremu kod kuće, s obitelji ili s prijateljima. Krajem mjeseca sudjelovat ćemo na sajmu gdje ćemo imati ekskluzivno predstavljanje hrvatske zajednice u La Pazu te planiramo pokrenuti projekt "hrvatskog kafića" gdje bismo promovirali  hrvatske tradicijske slastice koje bi pripremale žene iz zajednice po receptima svojih baka. Hvala Glasu Hrvatske što ima svijest o hrvatskoj dijaspori! Hvala što nas pratite – poručila je Glasu Hrvatske Patricia Avila Kuljis, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu, Bolivija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!