Glas Hrvatske

08:40 / 28.05.2018.

Autor: Klara Špančić

Hrvatska književnost u Havani

(Foto: bozicabrkan.com)

(Foto: bozicabrkan.com)

Foto: - / -

Književnici Željka Lovrenčić, Tomislav Marijan Bilosnić i Marko Gregur gostuju na Međunarodnom pjesničkom festivalu u Havani. Hrvatski književnici predstavit će se uz tristotinjak pjesnika s Kube, iz Kolumbije, Gvatemale, Sjedinjenih Američkih Država, Salvadora, Slovenije, Španjolske, Italije i drugih zemalja.

Na Međunarodnom pjesničkom festivalu u Havani za predstavljanje hrvatskih pjesnika i djela osmišljen je poseban program. Tomislav Marijan Bilosnić predstavit će se pjesmama iz zbirki ''Tigar i Afrika'', a Marko Gregur pjesmama objavljenim u posebnom broju časopisa Most/The Bridge iz 2015. godine. 

Poznata hrvatska hispanistica i prevoditeljica, dopredsjednica Društva hrvatskih književnika dr. sc. Željka Lovrenčić predstavit će hrvatsku inačicu romana kultnoga kubanskog pisca i predsjednika Nacionalnog udruženja umjetnika i književnika (UNEAC) Miguela Barneta ''Ispovijest jednoga roba'', te časopise Republika, Forum i Nova Istra, u kojima su objavljene pripovijesti 35 suvremenih kubanskih pripovjedača. Također će predstaviti knjigu ''Encuentros'', izbor iz poezije dvanaestero hrvatskih pjesnika koja je nedavno na španjolskome jeziku objavljena u Kolumbiji.

(Foto: bozicabrkan.com)

(Foto: bozicabrkan.com)

Foto: - / -

Hrvatski književnici nastupat će u samostanu Svetog Franje u starom dijelu Havane, u prostorijama UNEAC-a, u Kući poezije nedaleko havanske Katedrale te u Kubanskome nacionalnom kazalištu. U prostorijama Nacionalnog udruženja umjetnika i književnika, gdje se nalazi sjedište Društva kubanskih književnika, 31. svibnja , bit će izvedena drama Mire Gavrana ''Lutka''. U predstavi će uz autora Simona Carlosa Martina glumiti Mercedes Maríja Noya.

Organizatori Festivala su ugledni kubanski književnici poput kćeri slavnoga španjolskog pjesnika Rafaela Albertija, Nancy Morejón, Eusebio Leal, Miguel Barnet, Rogelio Martínez Furé, predsjednik Društva kubanskih književnika Alex Pausides, Waldo Leyva, Virgilio López Lemus i mnogi drugi kubanski književnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!