Glas Hrvatske

13:30 / 03.07.2021.

Autor: Snježana Herek

Hrvatska dječja škola u Beču obilježila kraj 19. školske godine

"Anno 93"

"Anno 93"

Foto: Snježana Herek / -

Unatoč pandemiji koronavirusa, povremenom zatvaranju škola i nastavi od kuće 150 učenika Hrvatske dječje škole u Beču, koju već gotovo dva desetljeća s velikom ljubavi i profesionalnošću vodi profesorica hrvatskog jezika Đurđica Vučković, uspješno je završilo ovu školsku godinu. Zbog čestih lockdowna i strogih korona mjera ograničenja, ne baš jednostavnu školsku godinu, kako za đake, tako i za njihove učiteljice i roditelje, koji su zajedno sa svojom djecom bili "prisiljeni" otkriti novi, digitalni svijet.

- Od srca vam veliko hvala dragi roditelji, da ste pomagali svoju djecu u radu od kuće i s nama sjajno surađivali. A vama draga djeco hvala da ste i meni nekada pritekli u pomoć kada sam zapela na internetu - rekla je prof. Vučković na podjeli đačkih knjižica i završnih svjedodžbi u četvrtak navečer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču.


- Dragi roditelji, nakon ove školske godine možete biti uvjereni da kod kuće imate male, ali prave digitalne stručnjake, na koje svi zajedno moramo biti ponosni – dodala je Vučković.


Voditeljica Hrvatske dječje škole rekla je da su učenici podijeljeni po dobnim skupinama od 5 do 18 godina, a vodi se i računa da u jednoj skupini budu djeca s otprilike istom razinom znanja hrvatskog jezika.

veleposlanik Glunčić  i prof. Vučković

veleposlanik Glunčić i prof. Vučković

Foto: Snježana Herek / -

Sve učenike i njihove roditelje uvodno je pozdravio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić. Učenicima je poručio "da uče, jer im učenje i obrazovanje svugdje, kod kuće i u svijetu, širom otvara vrata kada će jednoga dana biti u potrazi za poslom".


Glunčić je posebno naglasio kako je hrvatski materinski jezik veliko bogatstvo, kojeg moraju i dalje brižno njegovati i razvijati, ne zaboravljajući svoje hrvatske korijene.


Đačke knjižice i svjedodžbe učenicima su zajednički uručili veleposlanik Glunčić i prof. Vučković, koja nije zaboravila nagraditi ni roditelje za njihov trud. Roditelji su dobili prigodnu kompjutersku zahvalu na papiru kao uspomenu na koronakrizu i online nastavu i međusobno komuniciranje.


Svaki učenik dobio je i prigodni poklon, pa veselju nije bilo kraja. I to u sve tri skupine učenika, koje su zbog korona mjera, ulazile u Veleposlanstvo s vremenskim pomakom, jedna za drugom.

veleposlanik Glunčić, prof. Vučković, Katarina Dorkin Križ i Perica Mijić

veleposlanik Glunčić, prof. Vučković, Katarina Dorkin Križ i Perica Mijić

Foto: Snježana Herek / -

- Danas je Hrvatska dječja škola u Beču obilježila kraj svoje 19. školske godine. U nastavu na hrvatskom materinskom jeziku, koju nudimo već gotovo 20. godina, uloženo je mnogo truda i nije baš uvijek sve bilo jednostavno kako sada izgleda - rekao je za Večernji list ing. Perica Mijić, predsjednik Austrijsko-hrvatske krovne udruge za obrazovanje, kulturu i socijalno "Anno 93" u Beču,  u čijem sklopu djeluje Hrvatska dječja škola. Istaknuo je da učenici Hrvatske dječje škole sa svojim đačkim knjižicama mogu svuda dalje nastaviti školovanje, jer su priznate ne samo u Austriji nego i u Hrvatskoj i šire.


Mijić je napomenuo kako je udruga "Anno 93" osnovana 2002. godine i  ima osim Hrvatske škole i druge Sekcije kao primjerice, glazbenu, folklornu, multimedijsku itd.


- Radimo po obrazovnom planu Ministarstva znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske, a knjige i udžbenici usklađeni su s kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, a u Hrvatskoj dječjoj školi u Beču zaposlene su dvije učiteljice, ja i kolegica Kristina Malbašić - naglasila je prof. Vučković, koja je posebno zahvalila Perici Mijiću na njegovoj podršci, ali i približavanju djece glazbi, folkloru i raznim drugim aktivnostima.


A to da djeca Hrvata, Austrijanaca i ostalih doseljenika s jugoistoka Europe, ali i šire, jer Hrvatsku školu pohađaju i djeca iz mješovitih brakova, čiji je jedan od roditelja iz Francuske, Ekvadora i drugih zemalja, imaju mogućnost učiti hrvatski materinski jezik u austrijskom glavnom gradu, prije svega treba zahvaliti "entuzijastičkom dvojcu" prof. Vučković i ing. Mijiću i naravno hrvatskom Ministarstvu znanosti i obrazovanju koji sa svojim stručnim timom im daje snažnu i učinkovitu potporu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!