Glas Hrvatske

11:18 / 04.01.2022.

Autor: Snježana Herek

Hrvatska djeca iz Gradišća u ruhu Sveta tri kralja predsjedniku Austrije čestitala Novu godinu

Hrvatska djeca iz Gradišća s austrijskim predsjednikom

Hrvatska djeca iz Gradišća s austrijskim predsjednikom

Foto: Petar Tyran / ustupljena fotografija

U sklopu akcije “Sveta tri kralja” (DKA), koju svake godine organizira mladež austrijske Katoličke crkve, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen primio je u bečkom Hofburgu skupinu mladih gradišćanskih Hrvata iz Novog Sela (Neudorf) u sjevernom Gradišću. Preobučeni u sjajne plaštove Sveta tri kralja, po kršćanskoj tradiciji nazvanih Gašpar, Melkior i Baltazar, gradišćanskohrvatska djeca su Van der Bellenu i njegovoj supruzi Doris Schmidauer, pjevajući pjesmu “Pohvaljen budi Jezuš Kristuš. Tri kralja jahaše s onih sunčani stran…”, na hrvatskom i njemačkom jeziku, prenijela božićni blagoslov i zaželjela zdravu i uspješnu Novu godinu. 

Po drevnom običaju djeca su im uručila tri simbolična poklona: tzv. Trokraljski čaj i kekse, proizvode tvrtke Fairtrade i portret dječaka domoroca iz Amazonije. Za razliku od Gašpara, Melkiora i Baltazara koji su Isusa, kada su ga uspjeli pronaći prateći betlehemsku zvijezdu darovali s tamjanom kao Boga, zlatom kao kralja i plemenitom masti-smirnom kao čovjeka.


Portretom dječaka domoroca iz Amazonije, darivatelji su htjeli istaknuti kako je ove godine u fokusu DKA prikupljanje novca za medicinsku i obrazovnu pomoć stanovništvu Amazonske prašume u Brazilu, koje se pokušava obraniti od iskorištavanja drugih i razaranja okoliša u kojem živi. Jedan od središnjih ciljeva DNA je i očuvanje prašume kao “zelenih pluća Zemlje”, kako bi se uspjelo zaštiti klimu i spriječile klimatske promjene diljem svijeta.


U čestitarskoj skupini iz Novog Sela, gdje je većinsko stanovništvo hrvatsko, bilo je petero mladih gradišćanskih Hrvata: Mara, Bernhard, Johanna, Nico i Hannah.  Čestitarski pohod “pjevajućih zvjezdara” Van der Bellenu završio je u veselju. Svi su izjavili da su ponosni jer je austrijski predsjednik upravo njih ugostio i da su imali priliku predati mu poklone u skladu s kršćanskom tradicijom.


- Izuzetno je važno da se je ova akcija, unatoč koroni, mogla i ove godine održati - rekao je Van der Bellen, pozdravivši uvodno svoje mlade goste sljedećim riječima: “Lijepo je da ste ovdje i da ćete nam danas prenijeti vaš blagoslov Sveta tri kralja. Srdačno dobrodošli i hvala vam da ste nas posjetili”.


- Donatorice i donatore se, kako sam čuo, smatra četvrtim kraljem. To pokazuje koliko je važno zajedništvo i zajedničko djelovanje svih ljudi, posebno u krizi - istakao je austrijski predsjednik, koji je potom čestitarima predao papirnati zamotuljak sa svojim prilogom ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji “Trikraljskih pjevajućih zvjezdara” u Austriji poznatih kao “die Sternsinger”.


I kod nas u Hrvatskoj se njeguje taj običaj i u nekim predjelima oni se zovu trikraljski zvjezdari, a u Dalmaciji koledari. U hrvatskoj kršćanskoj tradiciji blagdan Sveta tri kralja, Bogojavljenje i Vodokršće slavi se 6. siječnja i označava svršetak božićnoga vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!