Glas Hrvatske

18:33 / 11.08.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Hrvatska delegacija na svjetskom summitu medija za mlade u Nepalu

(Foto: screenshot/Facebook-IVMS)

(Foto: screenshot/Facebook-IVMS)

Foto: - / -

14. svjetski summit medija za mlade (International Youth Media Summit - IYMS) održan je od 26. srpnja do 10. kolovoza u nepalskome gradu Pokhariju. Ovogodišnje izdanje okupilo je 58 delegata iz 21 države svijeta u svrhu zbližavanja i poticanja mladih na korištenje medija.

Tijekom 16 dana mladi su zajedno s mentorima krojili platformu za oblikovanje i isticanje mišljenja o aktualnim svjetskim problemima. U našoj delegaciju boli je dvoje mladih studenata medija - Rebeka Čuljak i Antonio Britvar

Tijekom dva tjedna, nadilazeći kulturološke razlike, mladi diplomati i filmaši pokazivali su svojim vršnjacima kako postati odgovorniji i poduzetniji u svome društvu. Glavna okosnica summita bilo je 7 svjetskih problema: diskriminacija, okoliš, nasilje, siromaštvo, zdravlje, prava žena i osnaživanje mladeži. Svakom problemu delegati su pristupali stvaranjem dvominutnih kratkih filmova čiji je cilj predložiti rješenje koje svatko može postići. 

(Foto: screenshot/Facebook-IVMS)

(Foto: screenshot/Facebook-IVMS)

Foto: - / -

Sapan Hamal, izvršni direktor IYMS-a ističe kako su ove godine dobili potporu nekoliko organizacija Ujedinjenih naroda kao što su UNICEF, UNDP, UNFPA, UNRCPD, UNESCO i UN Women, ali i Odbora za razvoj filma u Nepalu te Nepalskog turističkog odbora. 

Juan Pablo Ramírez Miranda, voditelj društvenih i humanističkih znanosti iz UNESCO-a u New Delhiju prepoznao je važan prinos IYMS-ove platforme mladima u svijetu. Na početku summita pozvao je izaslanike da "preuzmu Agendu UN-a 2030. i njezine ciljeve održivog razvoja u svoje ruke te sami budu arhitekti održive budućnosti".

- Ove smo godine posebno sretni da mladež u cijelosti preuzima vodeću ulogu u organizaciji i održavanju događaja. Nema dvojbe da je sav trud uložen kroz godinu isplativ upravo u trenutku kada konačno upoznamo sve sudionike i kroz dva tjedna stvorimo pregršt sadržaja, ali i doživotna prijateljstva - rekao je naš predstavnik Antonio Britvar, predsjednik odbora mladeži i član izvršnog odbora Summita. 

Sudjelujući na IYMS-u kao članica grupe Diskriminacija, Rebeka Čuljak dijeli svoje iskustvo: - Ovogodišnji je summit za mene veliko iznenađenje. Od samoga početka svi su delegati bili poput jedne velike međunarodne obitelji. Iznimna pristupačnost i suradnja svakog sudionika me iz dana u dan oduševljavala. Bila je to izvrsna prilika za svakoga da izoštri svoje diplomatske i filmaške vještine uz pomoć talentiranih i iskusnih vršnjaka. 

Hrvatski filmski savez postao je članom IYMS-a u listopadu 2013. te se obvezao da će svake godine na njega slati najmanje dva mlada delegata. Mladi filmaš Rene Rehak trenutačno sudjeluje u Prodigy Campu, filmskom kampu koji se jedanput godišnje odvija u Seattleu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovogodišnje izdanje u Leavenworthu okupilo je najtalentiranije mlade filmaše iz svih krajeva svijeta. Program vode najbolji filmski stručnjaci i selektori sudionika kampa koji su izabrali baš našeg uspješnog filmaša nakon projekcije njegova filma Brodovi na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu.

(Glas Slavonije) 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!