Glas Hrvatske

18:33 / 26.04.2022.

Autor: Violeta Kalić

"Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX. stoljeću."

"Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX stoljeću."

"Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX stoljeću."

Foto: Violeta Kalić / HRT

U svečanoj dvorani Pravnog Fakulteta "Justinijan Prvi" Sveučilišta Sv. Kiril i Metod u Skopjju, 12 travnja u organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji promovirana je knjiga "Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX. stoljeću."

Knjiga je tiskana pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Promotori izdanja bili su dekan Pravnog Fakulteta "Justinijan Prvi " prof.dr.sc. Saša Georgievski, a u ime predsjednice Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji obratio se Nenad Živković kao predstavnik ZHRM. 


Autori knjige su prof.drsc. Nataša Kotlar Trajkova, prof.dr.sc. Mirjana Polenak' Aćimovska, prof.dr.sc. Vlado Bučkovski i prof.dr.sc. Goce Nanevski.


Knjiga je objavljena na 40 stranica na kojima se spominju imena poznatih i priznatih povjesničara, fizičara, kemičara, medicinara, pravnika, ekonomista, građevinskih inženjera, arhitekata, skladatelja, dirigenata, ravnatelja, opernih pjevača, redatelja i pisaca koji su pridonijeli utemeljivanju osnove poslijeratnog visoko-obrazovnog sustava i cijelokupnom znanstvenom i kulturnom životu u Sjevernoj Makedoniji u periodu neposredno iza Drugog svjetskog rata.


Knjiga je tiskana na temelju potpisanog Memoranduma za suradnju između Pravnog Fakulteta Justinijan Prvi u Skopju i Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji. Imajući posebice u vidu veliki povijesni doprinos eminentnih profesora društvenih znanosti, a posebice pravnih znanosti, podrijetlom iz Republike Hrvatske, u osnivanju i razvitku Pravnog Fakulteta "Justinijan Prvi" u Skopju te Građevinskog, Medicinskog fakulteta, Filozofskog i Fakulteta za arhitekturu u drugoj polovici XX. stoljeća i njihov neposredni doprinos utemeljavanju i razvitku znanosti u R.S. Makedoniji u XX.  stoljeću. 


Tom su značajnom događaju nazočili direktor Agencije za ostvarivanje prava Zajednica Eran Kurtiš i zamjenik ministra u Ministarstvu za politički sustav i odnose među Zajednicama Đabir Doko


Hrvati danas u Sjevernoj Makedoniji žive u više gradova - u Skoplju, Bitoli, Štipu, Kumanovu, Ohridu, Strugi, Tetovu  iVelesu. Neslužbeno se procjenjuje da je njihov broj oko 4000. Prema popisu je 2002 bilo 2868 Hrvata u R.S. Makedoniji. Hrvati nisu priznati kao manjina u R.S. Makedoniji i nemaju svog zastupnika u Sobranju. Kao iskorak u izgradnji čvršćih i intenzivnijih odnosa potpisan je 2007 godine Sporazum i Zaštiti prava hrvatske manjine u R.S. Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj.

"Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX stoljeću."

"Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX stoljeću."

Foto: Violeta Kalić / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!