Glas Hrvatske

08:10 / 16.06.2022.

Autor: Matija Jerković

Hrvati u Rosariju proslavili Dan državnosti

Ispunjena sala Hrvatskog kulturnog centra u Rosariju

Ispunjena sala Hrvatskog kulturnog centra u Rosariju

Foto: Matija Jerković / HRT

Nakon dulje stanke zbog pandemije, Hrvati koji žive u Provinciji Santa Fe sastali su se prošle nedjelje 12. lipnja u Hrvatskom kulturnom centru u Rosariju (Centro Cultural Croata de Rosario) kako bi zajedno proslavili Dan državnosti.

- Naša institucija je najvažnija hrvatska ustanova u Provinciji Santa Fe i okupljamo mnoge ljude iz regije. Zbog pandemije bili smo prisiljeni prekinuti naše aktivnosti, tako da su nas mnogi članovi s nestrpljenjem zvali kako bi pitali kada ćemo organizirati ovu proslavu jer se na kraju uvijek traži stolac više – ističe predsjednica centra Ana Paula Covacevich.


Prije više od stoljeća Hrvati se počinju naseljavati u nepreglednim ravnicama Provincije Santa Fe. Daleko od gradova, pomogli su postaviti temelje ratarstva i stočarstva u tom kraju. No kako bi održali vezu sa svojom kulturom, počinju se okupljati u urbanim središtima kao što je Rosario. Ovdje, u srcu žitnice Argentine, razvila se brojna hrvatska zajednica, koja se i danas okuplja u svom kulturnom centru.

Pozdravni govor Ane Paule Covacevich

Pozdravni govor Ane Paule Covacevich

Foto: Matija Jerković / HRT

- To je kao drugi dom za nas, to je mjesto gdje imaš prijatelje, tu čuvamo kulturu, plesove, pokušavamo da ovaj centar bude kao mali dio Hrvatske – poručuje Ivana Pečarević članica upravnog odbora Hrvatskog kulturnog centra u Rosariju.


Hrvatsku kulturu naši iseljenici njeguju na različite načine: kroz umjetnost, tradicionalnu kuhinju, običaje.


- Vodimo tamburaši orkestar Zagreb koji već dugi niz godina svira na originalnim instrumentima; vodimo plesnu skupinu Velebit, zbor Mila Ive gdje pjevamo tradicionalne hrvatske pjesme i organiziramo tečaj hrvatskog jezika. Ideja je okupiti mlade Hrvate i jako bismo voljeli kada bi se naša tradicija mogla nastaviti – ističe Ana Paula Covacevich.

Ivana Pečarević

Ivana Pečarević

Foto: Matija Jerković / HRT

Ne iznenađuje stoga što se uz kulturni centar Hrvati okupljaju i na brojnim projektima. U gradu postoji počasni konzulat, lektorat hrvatskog jezika kao i radijski program koji prati život hrvatske dijaspore.


- Radio Bar Croata je mjesto susreta i razmjene ​​mišljenja, redovito ugošćujemo ljude iz hrvatske zajednice, počeli smo prije više od petnaest godina na jednom radiju, a prije pandemije prešli smo na streaming – kaže Ivan Grbac, jedan od voditelja programa.

Cilj svih projekata je približiti hrvatsku baštinu i to ponajprije onima hrvatskog podrijetla. Takvi u Santa Feu nisu rijetkost. 

Ivan Grbac

Ivan Grbac

Foto: Matija Jerković / HRT

- Puno nas je Hrvata, ali još je više onih koji ne znaju da imaju hrvatsko podrijetlo. Naime, mnogi su došli još u vrijeme Austro-Ugarske te su tako bili popisani; ali iako mnogi nisu svjesni svog podrijetla, mogu reći da smo prilično velika zajednica. Konkretno, u Rosariju smo peta ili šesta zajednica, napose kada uzmemo Rosario sa svojom okolicom gdje žive i rade mnogi Hrvati. Zbog svega toga smo vrlo ponosni što smo ovdje ustanova s najvećim brojem Hrvata – tvrdi Maria Cristina "Kiki" Stapich, članica upravnog odbora Hrvatskog kulturnog centra u Rosariju.

Maria Cristina "Kiki" Stapich

Maria Cristina "Kiki" Stapich

Foto: Matija Jerković / HRT

Ritam životu zajednice daju važni datumi. Osim Dana državnosti tu su i lokalne argentinske proslave, među kojima se posebno ističe Festival useljeničkih zajednica (Encuentro y Fiesta Nacional de Colectividades). Taj središnji, višednevni, kulturni i turistički događaj u studenom privuče i do milijun posjetitelja.


- To je najvažnije događanje takve vrste u Argentini. Svake godine se dugo i pomno pripremamo. Sudjelujemo s velikim šatorom punim hrvatske hrane, nastupamo s hrvatskih plesovima i sve je prožeto hrvatskom prisutnošću. – zaključuje Maria Cristina "Kiki" Stapich.


Hrvati u Provinciji Santa Fe imaju i ambicije i snove. Žele sačuvati kulturno jedinstvo, nastaviti njegovati odnose s Hrvatima u Domovini te je češće posjećivati.


Rosario

Rosario

Foto: Matija Jerković / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!