Glas Hrvatske

11:26 / 05.02.2023.

Autor: Slavica Štefić

Hrvati u Chicagu proslavili Festu sv. Vlaha

FEsta sv. Vlaha u crkvi sv. Jeronima u Chicagu

FEsta sv. Vlaha u crkvi sv. Jeronima u Chicagu

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu održana je 12. Festa svetog Vlaha. Članovi Kluba Dubrovnik, ujedno organizatori događaja, tijekom misnog slavlja prinijeli su darove. Misu je predvodio župni vikar fra Gabrijel Škibola.

Svečana večera održana je u petak u župnoj dvorani sv. Jeronima. Više od stotinu okupljenih uzvanika pozdravili su: Mara Romanović, predsjednica Kluba Dubrovnik i fra Antonio Musa, župnik. Skupu se obratio i fra Marko Puljić, kustos hrvatskih franjevaca u Sjevernoj Americi.


Poseban gost večeri bio je fra Ivica Petanjak, biskup krčki, koji ovih dana boravi u posjeti hrvatskim franjevcima u Chicagu. Biskup se kratko obratio okupljenim vjernicima i blagoslovio večeru. Druženje je nastavljeno do kasno u noć.


Prva Festa Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika održana je u Chicagu 2012. godine. Tradicionalnu proslavu, koju Dubrovčani diljem svijeta slave organiziralo je nekoliko obitelji iz Dubrovnika, odnosno s područja bivše Dubrovačke Republike, koji su živjeli ili boravili u Chicagu. Domaćinstvo je ponudila Župa Sv. Jeronima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!