Glas Hrvatske

07:25 / 14.07.2020.

Autor: Branimir Njikoš

"Hrvati odlaze, sve je manje vjernika"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / Pixsell

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup Franjo Komarica ponovo su upozorili na činjenicu kako iz Bosne i Hercegovine Hrvati nastavljaju odlaziti, a broj vjernika neprekidno se smanjuje.

Otvarajući redovito zasjedanje Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci kardinal Vinko Puljić kazao je kako su Hrvati u BiH, kao pripadnici najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, posebice ugroženi lošim općim stanjem u toj zemlji.

- Temeljni uzrok odlaska sigurno je ekonomske naravi, ali ima i političkih igara koje, nekada iz kulisa, a nekada i sasvim otvoreno, provode pojedine političke opcije ovisno od toga gdje je tko moćniji i brojniji. Osim toga, stalna sukobljavanja i nespremnost na zajedničku suradnju na političkom planu koči razvoj ove zemlje i uzrokuje brojne konkretne poteškoće svim stanovnicima, a posebno onima koji su na rubu društva - rekao je kardinal Puljić. 

Kao primjer osporavanja prava Hrvata naveo je prijepore koje je izazvalo obilježavanje blajburške tragedije uz misu u sarajevskoj katedrali istaknuvši kako će unatoč takvim kušnjama Crkva i njeni svećenici hrabro nastaviti svjedočiti svoju vjeru i braniti čovjeka, život i obiteljsko zajedništvo. 

Banjolučki biskup Franjo Komarica potvrdio je kako se i malobrojni vjernici koji su ostali na području te biskupije sada iseljavaju jer ne mogu opstati.

- Uslijed sve teže ekonomske situacije i opće deprimirajuće društvene atmosfere u zemlji, svjedočimo u našim župama novom iseljavanju u druge zemlje radno sposobnog pučanstva, uključujući i cijele obitelji - rekao je biskup Komarica dodajući da se još uvijek sprječava odavno zatraženi povratak nacionaliziranih crkvenih dobara na području Banje Luke i Bosanske Gradiške te Bosanskog Novog.

Kazao je kako Crkva ima problem s vlastima Republike Srpske i u nastojanjima da se otkrije sudbina Hrvata, ali i svećenika ubijenih u proteklom ratu.

- Iako je od završetka rata prošlo 25 godina, mi još uvijek, nažalost uzaludno, tražimo da nam ovdašnje entitetske vlasti vrate posmrtne ostatke otetog iz župne kuće u Novoj Topoli i ubijenog tamošnjeg župnika Ratka Grgića. Do sada nitko nije pozvan na odgovornost ni za njegovo ubojstvo, ni za nasilnu smrt šestorice svećenika i jedne redovnice, kao i više stotina ubijenih naših župljana, uključujući 70-ak masakriranih katolika iz sela Briševo u župi Stara Rijeka - podsjetio je biskup Komarica. 

Biskup Komarica spomenuo je i nespremnost kantonalne Vlade da Srednju medicinsku školu i osnovnu kolu Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću stavi na proračun pa je banjalučka biskupija bila prisiljena ući u velike dugove te je sada primorana obustaviti daljnji rad te škole. 

Izvor: HINA

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!