Glas Hrvatske

13:18 / 13.08.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Hrvati iz Teksasa napravili film o Oluji

Film "Operation Storm" (Oluja)

Film "Operation Storm" (Oluja)

Foto: snimka zaslona / youtube

Hrvatski filmski institut iz Teksasa predstavio je film o najslavnijoj hrvatskoj vojnoj akciji – Oluji. Scenarij potpisuju dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan.

Hrvatski filmski institut utemeljen je kako bi filmsku umjetnost predstavio kao bitnu osobinu hrvatske kulture i identiteta te ujedno postavio hrvatski film na zasluženo mjesto u nacionalnom i svjetskom umjetničkom fundusu.


Institut su u Teksasu pokrenuli 2015. američko-hrvatski producent i redatelj Nikola Knez te američko-hrvatski rodoljub Damir Radoš, uz potporu brojnih filmskih entuzijasta iz SAD-a i Hrvatske.


HFI je neprofitna organizacija koja se oslanja na financijsku potporu entuzijasta filmske umjetnosti, ljubitelja povijesti i domovine, novih članova ili partnera, čijim se sudjelovanjem osiguravaju sredstva za programe, filmske projekte i znanstvene inicijative.


Ovaj film govori o novijoj hrvatskoj povijesti, istinu o hrvatskoj vojsci, njenim generalima i pobjedonosnom vojno-redarstvenom operacijom „Oluja“ kojom je oslobođen Knin te uništena tzv. Republika Srpska Krajina. Oluja je omogućila i mirnu reintegraciju okupiranog dijela Podunavlja.


(Izvor: dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!