Glas Hrvatske

11:33 / 15.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvat zaređen za svećenika u Brazilu

Nadbiskup Brazilije Paulo Cesar Costa i Vanja Ćorković s roditeljima

Nadbiskup Brazilije Paulo Cesar Costa i Vanja Ćorković s roditeljima

Foto: snimka zaslona / ika.hkm.hr

Mladi Banjolučanin Vanja Ćorković zaredio se za svećenika u brazilskom glavnom gradu na blagdan Bezgrešnog srca Marijina u društvu desetorice đakona koji su svoju svećeničku formaciju završili u Misijskom sjemeništvu "Redemptoris Mater".

Vanja je drugo od četvero djece u obitelji Nikice i Ljiljane Ćorković, bračnog para koji je tijekom ratnoga vihora devedesetih napustio rodnu Banju Luku i život, kao i mnogi tih godina, nastavio u Zagrebu. Svoju posvećenost Bogu osjetio je u duhovnoj atmosferi Neokatekumenskog puta, pokreta koji je u Hrvatsku stigao sedamdesetih godina prošloga stoljeća, priznatom od pape Ivana Pavla II. kao "itinerarijem katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena".


Svoj put prema svećeništvu nastavlja u Misijskom sjemeništu "Redemptoris mater" u dalekom Brazilu. Na blagdan Bezgrešnog srca Marijina, 12. lipnja, zaređen je u katedrali Gospe od Aparecide i kraljice Brazila, uz desetoricu đakona, a svoju prvu mladu misu vlč. Vanja će prikazati u župi Marije Majke Crkve u zagrebačkoj Trnovčici, 26. lipnja.      


Poruku podrške mladomisniku Vanji uputio je i banjalučki biskup Franjo Komarica


- Primio sam radosnu vijest o Vašem ređenju u dalekom Brazilu i vrlo sam radostan. Rekao sam to kardinalu Vinku i drugim biskupima ovdje i svi smo radosni radi tog velikog Božjeg dara, Vama osobno i Vašim dragim roditeljima koje od srca pozdravljam i kojima zahvaljujem što su Vas pratili na Vašem životnom putu do ređenja. Molim Boga za Vas, Božji blagoslov za cijeli Vaš budući svećenički život i rad u Kristovoj Crkvi. Čestitam i biskupiji gdje ste se sada našli i drago mi je da naši Banjolučani i tu mogu doprinijeti rastu Kristova kraljevstva. Neka se proslavlja Božje ime, neka se širi Božje kraljevstvo u svim krajevima svijeta. Drago mi je da ne zaboravljate ni Vi ni vaši plemeniti roditelji, a i Vaša pokojna baka sigurno je s nama povezana, da Krist također ima stanarsko pravo i u Banjoj Luci, odnosno kod nas u Bosni i Hercegovini... Neka Vas dragi Bog prati tamo gdje jeste i na putu u Europu, u Hrvatsku i k nama u Banju Luku. Bog Vas blagoslovio i svako Vam dobro želim od srca, Vama i Vašim roditeljima i svima oko Vas - poručio je biskup Komarica.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!