Glas Hrvatske

09:39 / 19.05.2019.

Autor: Klara Špančić

Hrvat iz BiH pokrenuo uspješan posao u Žepču

Ulazak u novu zgradu poslovnice u Žepču. (Foto: Pogled preko granice/ screenshot)

Ulazak u novu zgradu poslovnice u Žepču. (Foto: Pogled preko granice/ screenshot)

Foto: - / -

Tražeći najpovoljnije mjesto u Europi u koje bi iz Kine preselio pogon norveške tvrtke Eagle za proizvodnju sofisticirane tehnologije za pročišćavanje vode i tla onečišćenih naftom, Ivo Klarić je u rodnome Žepču dobio ponudu koja se ne odbija.

Budući da je 2014. posao u Žepču pokrenut u unajmljenim prostorima, norveški partneri svojoj sestrinskoj tvrtki pomogli su u gradnji novoga proizvodnoga pogona u kojemu je otvoreno 30 novih radnih mjesta.

Životna priča Ive Klarića podsjeća na priču iz filma. Tražeći mjesto pod suncem nakon ratnoga vihora u Bosni i Hercegovini, taj se Žepčak našao u Norveškoj. Splet okolnosti doveo ga je do tvrtke Eagal Technology. Visoko obrazovanje, neprestano učenje i razvoj novih tehnologija ondje mu je postala životna i poslovna misija.

- Rad, rad te želja i volja dovele su me do moga napretka. U ovoj tvornici radit će se visokotehnološke mašine za naftu, ribarsku i brodsku industiju koje već i izrađujemo, a planiramo se širiti i po broju zaposlenika i po broju zgrada – ispričao je gospodarstvenik Ivo Klarić.

U tvrtki koja je nekoliko godina uspješno poslovala u Žepču u unajmljenim prostorima već radi 30-tak radnika. U novim funkcionalnim pogonima, nova radna mjesta čekaju mlade inženjere i tehničare metalske i elektrostruke.

Ivo Klarić. (Foto: Pogled preko granice/ screenshot)

Ivo Klarić. (Foto: Pogled preko granice/ screenshot)

Foto: - / -

- U današnje vrijeme odlaska s ovih prostora zna se što tvornca donosi- zapošljavanje ljudi, smanjenje nezaposlenosti i razvitak cijele sredine. U našoj industrijskoj zoni imamo njemačkog, švedskog i bosanskohercegovačkog investitora te ćemo mi i dalje nastojati da se industrija razvija u Žepču – istaknuo je načelnik općine Žepče, Mato Zovko.

Iako je Eagley Technology obiteljska tvrtka, jedna je od vodećih u Norveškoj u proizvodnji visokosofisticirane tehnologije u naftnoj i brodograđevnoj industriji, osobito ribolovnoj. No, u toj kompaniji ni trenutka nisu posumnjali u Ivu Klarića - čovjeka koji je osmislio proizvodnju u dalekoj Kini.

- Mislili smo kako bi bilo dobro otvoriti tvornicu ovdje u Žepču, jer možemo zadržati čovjeka kojem vjerujemo da može voditi proizvodnju i Žepče je dobra lokacija. Sreo sam načelnika Matu Zovka nekoliko puta. Obećao je da će stati iza projekta i podržati nas. Zaista je bio od velike pomoći u traženju lokacije. Bio je strpljiv kako bismo imali vremena izgraditi tvornicu, i uraditi sve pripreme koje su nam trebale. Nije nas požurivao – ispričao je izvršni direktor i većinski vlasnik tvrtke, Paal Myklebust.

Ivo Klarić primjerom je dokazao kako se znanjem i iskustvom može uspjeti i u rodnom kraju. Može se omogućiti drugim mladim ljudima da ondje ostanu. A kako je tvrtka vlasnik još 15 tisuća četvornih metara korisnoga prostora, sigurno je da će i dalje rasti i zapošljavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!