Glas Hrvatske

13:36 / 06.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

HKD Napredak potpisao Deklaraciju za osnaživanje žena

Sudionici konferencije u Beogradu

Sudionici konferencije u Beogradu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Predstavnici HKD Napredak potpisali su u četvrtak 3. ožujka u Beogradu Deklaraciju temeljenu na načelima Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena koju su predstavili UN Women i UN Global Compact 2010.

Tekst Deklaracije glasi:


Mi, dolje potpisani sudionici seminara “Jednake mogućnosti na tržištu rada Ravnopravnost spolova i četvrta industrijska revolucija” koji je održan u Beogradu, Srbija od 2. do 5. ožujka 2022. godine u organizaciji Republičkog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim financijskim organizacijama Srbije (BOFOS) u suradnji sa Europskim centrom za radnička pitanja (EZA), a uz podršku Europske unije, usvajamo

DEKLARACIJU

temeljenu na načelima Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena koju su predstavili UN Women i UN Global Compact 2010.

Promicat ćemo ravnopravnost spolova kroz sindikalne aktivnosti, na razini poslodavaca, na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nastojat ćemo uspostaviti kulturu korporativnog vodstva prilagođenu jednakosti,

Nastojat ćemo osigurati zdravlje, sigurnost i dobrobit svih zaposlenika.

Zalagat ćemo se za pravedno postupanje prema svim ženama i muškarcima na poslu – poštovanje i podršku ljudskih prava i nediskriminacije.

Inzistirati ćemo na načelu jednake plaće za rad jednake vrijednosti, bez obzira na spol zaposlenika.

Zalagat ćemo se za sustav poštenog napredovanja u karijeri za svakog zaposlenika bez obzira na spol.

Promicat ćemo obrazovanje, osposobljavanje i profesionalni razvoj za žene i muškarce, odnosno za jednak pristup profesionalnom razvoju.


U Beogradu se od 2. do 5. ožujka u Beogradu održao Međunarodni seminar na temu “Jednake mogućnosti na tržištu rada – ravnopravnost spolova i četvrta industrijska revolucija”. Seminar je organizirao Republički sindikat zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim financijskim organizacijama Srbije (BOFOS) u suradnji sa Europskim centrom za radnička pitanja (EZA), a uz podršku Europske unije.


Cilj seminara bio je saznati koji je glavni utjecaj Četvrte industrijske revolucije na rodnu ravnopravnost te što sindikati trebaju raditi i kako da se pripreme za kvalitetan socijalni dijalog kada je u pitanju rodna ravnopravnost u industriji.


Uz predstavnike iz brojnih zemalja na međunarodnom seminaru sudjelovali su i predstavnici HKD “Napredak” iz Bosne i Hercegovine.


/HMS/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!