Glas Hrvatske

12:00 / 23.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

HGD Zvijezda Danica i vokalna skupina Lira u crkvi sv. Jeronima u Rimu

Vokalna skupina Lira

Vokalna skupina Lira

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U subotu 18. ožujka u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je korizmeni koncert dvaju zborova: HGD "Zvijezda Danica" iz Kraljevice i Vokalne Skupine "Lira" iz Rijeke. 

HGD Zvijezda Danica

HGD Zvijezda Danica

Foto: snimka zaslona/facebook / .

HGD Zvijezda Danica Kraljevica izvela je korizmene tradicijske napjeve s područja Grada Kraljevice koji imaju veliki značaj za Kraljevicu, tradiciju grada i okolice te očuvanje glagoljaškog pjevanja. Konkretno, tri popijevke u inačici koja je tradicijska iz Kraljevice, a to su Staše plačuć, Ja se kajem i Častimo te Križu sveti, zatim tradicijske napjeve podizanja križa, Slava ti hvala i čast (himan koji se pjeva na Cvjetnicu), Muka po Ivanu (pjevana Muka Gospodina Isusa Krista u inačici koja se tradicijski pjeva u Kraljevici) uz to da su neke skladbe pisane jezikom koji je vrlo blizak crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije.


Vokalna Skupina Lira na koncertu je izvela: Stabat Mater G. B. Pergolesija, obrada za četveroglasni ženski zbor: Pratt/Frleta uz orguljsku pratnju mo. Igora Vlajnića.


Zborovima je dirigirao njihov umjetnički voditelj Frane Frleta, a za orguljama su bili Daniela Perković i Igor Vlajnić.


Na koncertu su, uz ostale, nazočili rektor Zavoda i crkve Sv. Jeronima Marko Đurin, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, Tamara Perišić u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji te gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić.


HGD Zvijezda Danica i Vokalna Skupina Lira iz Rijeke sudjelovali su i na svetoj misi na hrvatskom jeziku u nedjelju 19. ožujka te su svojom pjesmom obogatili liturgijsko slavlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!